Общество

Министърът на туризма: Ако на украинците не им харесват базите, успех им пожелавам

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Христо Проданов Христо Проданов, министър на туризма

В началото на войната на ден влизаха между 3 и 5 хил. души и за да се отнесем адекватно към проблема, настаняването им в хотели беше единственият вариант. Искам да благодаря на хотелиерите, които се отзоваха и ни помогнаха да решим този проблем.

Това каза министърът на туризма Христо Проданов пред Euronews Bulgaria, в отговор на въпрос дали настаняването на украинските бежанци в луксозни хотели по морето е било грешка.

 

По повод исканата оставка на вицепремиера Калина Константинова от опозицията, Проданов изтъкна, че в момента правителството се справя с поток от 300 000 бежанци, а при сирийската криза, правителството на Бойко Борисов се оплаквало колко било трудно да се справи с 6000 души.

По думите му е проблем, че в някои от държавните бази няма да има места за ведомствени служители, заради настаняването в тях на украински бежанци, но те щели да направят всичко възможно по-бързо да се освободят тези места, за да могат да се ползват от служителите – през лятото, есента или зимата.

Решението на проблема с бежанците, Проданов вижда в максимално бързата им интеграция, започването им на работа и живот като на всички българи. „Всички сме длъжни, за да съществуваме – да работим, това което можем“, каза министърът по повод на това, че не всички свободни работни места са привлекателни.

Настанихме ги в най-модерните условия и се отнесохме към тях по най-хуманния начин може би в цяла Европа. Ако не им харесват базите, които се предлагат сега и искат да се спасят или да отидат другаде където ще им харесва повече, е техен избор. Успех им пожелавам. С решение на правителството базите на Министерски съвет и Народното събрание също са отворени за украински бежанци. 

Министърът каза, че е умерен оптимист за летния сезон, въпреки липсата на туристите от Русия и Украйна, които съставлявали около 10% от туристите през минали лета.