Общество

Докато чакат ТЕЛК-решение, хората с увреждания губят и здравноосигурителните си права

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Хора с увреждания и пациентски организации протестираха пред Министерския съвет вчера с искане в дневния ред на правителството да влязат промените в Наредбата за медицинската експертиза. Днес на първо четене Парламентът прие промени в Закона за хората с увреждания. Какво предвиждат те и отговарят ли на исканията на пациентските организации – разговаряме с Веска Събева от Конфедерацията за защита на здравето и председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

„Трябва да се промени Законът за хората с увреждания и да не се спират плащанията към хората, когато те са подали и очакват решения на медицинската експертиза. По този начин те ще бъдат подкрепени и няма да загубят своя доход“, заяви Събева в студиото на Euronews PrimeTime.

По думите ѝ забавянето при освидетелстването на хората с увреждания, явяващи се на ТЕЛК може да стигне до до 6-8-12 месеца, през което време те остават без никакви доходи.

Тя определи приетите от депутатите във вторник поправки в закона като добри.

„Не може да искат медицинските комисии да викат хората в 9 часа сутринта всички да отиват там“, подчерта Събева.

„Това, което приеха е една сигурност (за хората с увреждания – бел. ред.), но другите проблеми остават“, добави тя.

Събева посочи, че процентната неработоспособност сега се определя по наредба на Министерството на здравеопазването, според която множеството увреждания не се отразяват в експертното решение.

По нейните думи след години бездействие отстрана на властта, сега има подадени изключително много предложения за промени на наредбата, които обаче първо трябва да бъдат консултирани с експертните съвети към здравното министерство, което забавя процедурата.

За първи път се предвижда и подкрепата за хората с психични заболявания, коментира още Събева.

Тя подчерта, че е необходимо хората да получават писмата и всички изисквания за освидетелстване най-малко 3 месеца преди изтичането на срока, така че да има достатъчно време за обжалване на решенията на комисията.

Събева отбеляза, че хората с епилепсия пътуват в чужбина, за да си набавят необходимите им лекарства, които липсват от аптеките в страната.

Вижте целия разговор във видеото.