Политика

От ГЕРБ са притеснени, че депутат от ДБ бил в контакт с издирвания за тероризъм британец (Обновена)

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Напрежение между депутатите на ГЕРБ и „Демократична България“.

Народните представители изслушват при закрити врата министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателя на ДАНС Пламен Тончев заради задържания у нас британец. Дейвид Бодил беше арестуван преди ден в плевенско село, тъй като е издирван от Интерпол заради тероризъм. Казусът предизвика и политически реакции.

Искането за изслушване е по предложение на ГЕРБ-СДС, а причината – появила се информация за комуникация между депутата от „Демократична България“ Албена Симеонова и издирвания за тероризъм британец.

„На един терорист или обвиняем за тероризъм човек, издирван с червена бюлетина от Интерпол, му помага да се устрои депутат – това се нарича вербовка за агент на влияние“, заяви Манол Манев от ГЕРБ.

Симеонова коментира, че не се чувства виновна и с интерес очаква каква информация ще предоставят от службите.

Междувременно окръжният съд в Плевен остави за постоянно в ареста британеца Дейвид Бодил.

Той е издирван от властите в Обединеното кралство за извършено престъпление по член 4 от Закона за взривните вещества от 1883 г. – приготовление и притежаване на експлозиви при подозрителни обстоятелства, което е престъпление по чл.339 от Наказателния кодекс на Република България. За това престъпление законът във Великобритания предвижда доживотен затвор, предаде БТА.

В хода на заседанието стана ясно, че заповедта за задържане на Бодил е издадена на 28 декември 2022 г. от районен съдия в магистратски съд в Уестмистър, Лондон. 28-годишният мъж е напуснал родината си и на 19 ноември 2022 г. е пристигнал в България.

Пред съда в Плевен британецът каза, че намерените в дома му взривни материали са част от неговото хоби и не е имал намерение да наранява някого.

В мотивите за вземане на най-тежката мярка за неотклонение съдията-докладчик по делото посочи, че към настоящия момент може да се направи обосновано предположение, че Бодил е извършил престъпление, което се наказва с доживотен затвор.

В края на днешното заседание бе съобщено, че утре ще се проведе заседание по искането за екстрадирането на Дейвид Бодил.

Вижте още във видеото.