Общество

Затягат контрола при изписване на бебетата в "Шейново"

От Euronews България Euronews България

Ще бъдат наложени дисциплинарни наказания за медицинския персонал, който е допуснал размяната на бебетата в „Шейново“. Това обяви директорът на болницата д-р Румен Велев.

След този случай ще има промени при изписването на новородените. Вече ще се изискват два подписа, каза още д-р Велев. Ще има нови камери и по-дълго време, в което майките и бебетата да прекарват заедно.

 



В този фиш, който ние използваме – стандартен фиш, образец от МЗ, в който при изписването на майката ние пишем кой е предал бебето на майката, и този човек се разписва. И срещу него се разписва майката – че тя е получила бебето. Там въвеждаме две допълнения. Едното е, че освен акушерката, която дава бебето, ще се разписва още един служител на болницата.

д-р Румен Велев, директор на АГ "Шейново"

"Докладът от „Медицински одит” не беше изненада за нас. Голяма част от нещата, отразени в него, съвпаднаха с изводите от нашата вътрешна проверка. Трима души установихме, че са виновни за размяната на бебетата. Наложени са им дисциплинарни наказания още в петък преди да получим доклада на „Медициснки одит”. Наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата”, посочи той. Старшата акушерка е освободена от заемания пост и е понижена в длъжност.

Подробности – във видеото.