Политика

Васил Пандов, ПП: До края на годината България може да осигури само един медицински хеликоптер под наем

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

До края на годината България може да осигури само един хеликоптер под наем. Това е реалистичната прогноза към този момент, коментира бившият председател на надзора на НЗОК Васил Пандов в студиото на Euronews PrimeTime. По думите му, останалите шест ще дойдат, но те тепърва ще се поръчат и ще трябва време докато бъдат произведени. 

Настоящото законодателството не е достатъчно и без прилагане на конкретни мерки няма как да се реши проблемът с недостига на конкретни лекарства, коментира още Васил Пандов. По думите му трябва да се направят законови промени и да се даде възможност за възпрепятстване на задържането на количества в складовете. "Има такива случаи, за които сигнализират и от Българския фармацевтичен съюз и от асоциации на аптеки - складовете задържат количества лекарства или за паралелен избор в други държави от ЕС, или за доставки в определени аптеки". Законодателно реекспортът може да бъде ограничен до някаква степен, ако бъде доказан обективен недостиг или спадане до определени количества, коментира още Пандов. 

"Между "Продължаваме промяната" и Демократична България досега разговорите са били най-конструктивни. Ако третият мандат бъде връчен на тях, ние сме готови на разговори", заяви депутатът от ПП по повод политическата криза. В случай, че третият мандат бъде връчен на БСП, от „Продължаваме промяната“ биха се срещнали и с тях за разговори. От партията са категорични, че няма да подкрепят каквото и да е правителство с ГЕРБ. "Това, което виждаме, е много явно желание на ГЕРБ да конструира правителство с третия мандат. Позволиха си да предлагат премиери, да посочват кой с кого трябва да се обедини, за да бъде подкрепено правителство с третия мандат. По този начин според мен имаме един ефект, който се търси като при илюзионистите. Опитваме се да отвлечем вниманието от тяхна страна, от самата тяхна невъзможност да съставят правителство с първия мандат", заяви Пандов. "Без да има ясна основа за борба с корупцията, за конституционни промени, всякаква бъдеща формула, в която участват и ПП, и ДБ, ще е невъзможна", допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.