Добро Утро, Европа

Четирима мъже върнаха голяма сума пари във Велико Търново

От Euronews България Euronews България

Четиримата четвъртокурсници от Националния военен университет във Велико Търново излезли заедно из града. На паркинга пред голям търговски комплекс неочаквано открили раница с документи и голяма сума левове и валута.

"Взехме я, проверихме съдържанието, за да намерим документи, ако има вътре нещо съвсем случайно. Открихме, че има голяма сума пари и документи вътре. Веднага отидохме до районно полицейско управление – Велико Търново", разказва Георги Гечов. 

В полицията пък вече бил постъпил сигнал за изгубената раница с над 6000 лева и евро.

„Явно човекът вече е бил там и е сигнализирал за изгубената чанта, оставил е телефон и данни да се свържат с него и веднага му се обадиха. Той дойде, провериха съдържанието на чантата, всичко беше там, човекът ни благодари“, споделя Николай Симеонов. 

Бъдещите офицери смятат, че така би трябвало да постъпи всеки.

"Повечето курсанти тук биха постъпили така", категоричен е Васил Драгнев.

"за пръв път ми се случва да намеря раница с толкова много пари! Това всеки трябва да го прави, като намери нещо загубено да потърси собственика му“, казва Васил Спиров.

За курсантите е важно единствено моралното признание. 

"Имаше желание да ни почерпи, но ние отказахме... Това е един добър жест, не е нищо особено... Не сме го направили, за да получим някакви дивиденти, а от добра воля, защото е правилна постъпка", завършва Гечов.

В Националния военен университет обмислят да поощрят младите хора заради благородната им постъпка.