Добро Утро, Европа

Костадин Ангелов от ГЕРБ: Чекмеджетата на ПП са заплаха за националната сигурност

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Предишното правителство не е защитило интересите на България при подписването на меморандума с компанията "Джемкорп". Това заяви пред "Добро утро, Европа" депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов. Според него с действията си бившите управляващи са "потъпкали" Конституцията и законите на страната.

„Този меморандум на практика е дал на ишлеме цялата ни енергетика. Интересите на България не са защитени. Той е направен на тъмно. Стоял е в чекмедже в Министерството на енергетиката. А чекмеджетата на ПП са всъщност заплаха за националната ни сигурност. Те са потъпкали и Конституцията, и законите на страната“, заяви той.

Днес парламентът обсъжда доклада на временната комисия, която бе създадена за проверка на всички факти около спорния меморандум. Тя установила множество нарушения и тревожни обстоятелства.

Споразумението бе подписано през март от кабинета "Петков" и предвиждаше да бъдат направени инвестиции в размер на около един милиард долара в енергетиката, но съмнителни подробности, свързани със собствеността "Джемкорп" предизвикаха искане за прекратяването му. От ГЕРБ настояват, че това не е направено по надлежния ред и може да има опасни последици, свързани с претенции на компанията към страната ни. А от ПП нарекоха темата "куха" и обявиха ангажимента на страната ни към "Джемкорп" за окончателно приключили. 

Вижте повече във видеото.