Свят

ЕС препоръча: Пътниците от Китай да идват само с отрицателен Covid тест

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Страните от ЕС одобриха временни предпазни мерки за полетите от Китай, съобщи Шведското председателство на Съвета на ЕС. Това бе решено на кризисна среща на експерти от Блока.

Предвижда се мерките да бъдат преразгледани отново след две седмици и след възобновяването на полетите между Общността и азиатската държава, прекъснати с началото на пандемията от Ковид през 2020 година. Държавите в ЕС се очаква да изискват от пътуващите от Китай да представят отрицателно изследване, направено до 48 часа преди полета. Предвижда се пътниците от и към Китай да бъдат призовани по време на полета да носят маски с висока защита. Уточнява се, че първите полети от Китай до ЕС са предвидени за 8 януари.

Въвеждат се задълбочени проверки на отпадните води на европейските международни летища и от самолетите от Китай, за да се установи дали се разпространяват нови щамове на вируса на болестта.

Световната здравна организация разкритикува Китай, предупреждавайки, че официалната статистика не показва истинското въздействие на епидемията. Според здравния наблюдател Пекин е съобщил само за 13 официални смъртни случая от Covid-19 в цялата страна през декември.

Продължаваме да изискваме от Китай по-бързи, редовни и надеждни данни за хоспитализациите и смъртните случаи, както и по-изчерпателно секвениране на вирусите в реално време. Наистина сме обезпокоени от настоящата епидемиологична картина на Covid-19, при която има както интензивно предаване на вируса в няколко части на света, така и бързо разпространение на рекомбинантен вариант.

Тедрос Гебрейесус, ръководител на СЗО

Внезапното прекратяване на противоречивата китайска стратегия за нулево разпространение на вируса Ковид миналия месец завари крехката здравна система на страната неподготвена, като в болниците вече не достигат легла, в аптеките лекарства, а властите се надпреварват да изграждат специални клиники.

Опасенията от интензивно предаване на вируса предизвикаха международна тревога, като ЕС стана последният, който настоя за тестове преди полета и други ограничения за пътуващите от Китай.

Над десет страни, както и остров Тайван, решиха да наложат нови антиковидни правила за пътници, след като от неделя се премахва задължителната карантина при излизане на китайска територия.