Политика

В Дания гласуваха за присъединяване към политиката на отбрана на ЕС

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 02 153728

Голямо мнозинство от датчаните – 67%, е подкрепило интегрирането на Дания към политиката за отбрана на ЕС. Това показват резултатите от всички преброени бюлетини от историческия референдум, проведен по въпроса вчера.

 

Министър-председателката на Дания Мете Фредериксен обяви, че свиква референдума за присъединяване към общата политика по отбраната на Европейския съюз по-малко от две седмици след началото на руската инвазия в Украйна. 

 

Искам Дания да бъде по-обвързана с ЕС, определено. И през цялото време, от дълго време, мисля, че трябва да бъдем... единственият начин да се решат много проблеми е когато го направим вътре в съюза.

Ирин Бринкмайер

Мисля, че имаме достатъчно оръжия. Това е стара история. Знаете, имаше времена, когато ядрените оръжия, всичко това поддържаше мира стабилен, но мисля, че това е в миналото. Мисля, че всяка страна трябва да се опита да ограничи оръжията, а не да подкрепя оръжейната индустрия.

Йорген Улиг

Досега Дания, която е сред основателите на НАТО, е била скептична към усилията на ЕС за задълбочаване на сътрудничеството. След началото на войната в Украйна в Европа започнаха да преоценяват политиката си в сферата на сигурността. Наскоро Финландия и Швеция взеха историческо решение да кандидатстват за членство в НАТО – въпрос, който ще бъде разгледан на среща на върха този месец.