Европа

В Германия осъдиха на затвор лекарка - освободила от маски 4000 пациенти

От Euronews България Euronews България
Corona Mask Pixabay Снимка: Pixabay

Германска лекарка бе осъдена на две години и девет месеца затвор за това, че по време на пандемията от коронавирус незаконно е освободила от носене на маски повече от 4000 души.

Общественият телевизионен оператор SWR съобщи, че регионалният съд в югозападния град Вайнхайм е осъдил докторката в понеделник за издаване на удостоверения на хора от цяла Германия, повечето от които тя никога не е срещала или преглеждала. По време на процеса тя е твърдяла, че носенето на маски е вредно за здравето на хората.

Освен присъдата за лишаване от свобода, тя получава и тригодишна забрана за работа, и ѝ е наредено да плати 28 000 евро - сумата, която е получила за издаването на медицинските сертификати. Нейният офис асистент е глобен с 2700 евро.

Адвокатът на лекарката възнамерява да обжалва присъдата.

Десетки поддръжници се събраха пред съда във Вайнхайм, северно от Хайделберг, за да протестират срещу присъдата и пандемичните ограничения в Германия.

Миналата година Германия отмени изискванията за носене на маски на много места на закрито, въпреки че те все още са задължителни във влаковете на дълги разстояния, в лекарските кабинети, болниците, домовете за възрастни хора и в някои превозни средства на регионалния обществен транспорт.