Euronews Уикенд

Тик-ток звездата Йоан-Петър към младите: Четете повече!

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Тикток звездата Йоан-Петър призовава децата да четат книги и да развиват фантазията си, а не само да гледат клипчета в мрежата. Това се случи по време на премиерата на детския роман „Чочо Мозъка и вълшебния айфон” от Асен Сираков. Изместват ли умните устройства и социалните мрежи книгите, и какво мислят подрастващите за четенето, вижте в следващия репортаж.

Новият детско- юношески роман „Чочо Мозъка и вълшебният айфон” напомня на съвременна версия на приказките за златната рибка и вълшебната лампа на Аладин. В националната библиотека увлекателната история, написана от Асен Сираков, представи тикток звездата Йоан- Петър.  Въпреки, че е идол на младите хора в ТикТок, той е убеден, че само социалните мрежи и дигиталното пространство не са достатъчни, за да се образоваш и да се развиваш.

 

Като цяло е хубаво всички да четем, да се образоваме и да развиваме нашето въображение, тъй като има много книги, които са визуализирани, гледали сме филми, но е по-различно, защото книгата, когато човек я чете, има въображение. И има много голямо значение – примерно описано е някаква картина, примерно: пътечка, водопад, птици...но на всеки в съзнанието му излизат различни птици и пътечки - каменна , дървена, така че много стимулира въображението и много важно - обогатява речника, аз откакто чета сериозно, си подобрих много моя речник! Благодаря на Асен Сираков, уникален човек , за мен беше чест да се запозная с него!

Йоан – Петър, инфлуенсър и тиктокър

Фантастичната история за деветгодишния Чочо, по прякор Мозъка и неговият магически телефон, който сбъдва и най-невероятните му желания, всъщност не провокира само децата.

 

Което съвсем не означава, че книгата не може да бъде четена и от по-възрастни! Искам да благодаря на абсолютно всички, че сте тук, защото последната книга, която съм написал, претендира да е литература!

Асен Сираков, писател

Тийнейджърите смятат, че четенето е много важно и че дигиталните устройства не трябва да определят изцяло живота ни.

 

Тази книга  за вълшебния айфон, който може да прави всичко,  … версия на лампичката на Аладин…Ако се прекалява с дигиталните устройства,  накрая ще се изгубят книгите изобщо и хората няма да ги четат!

Калоян, ученик

Ние сме много на телефоните…, а трябва да четем много книги, защото е много хубаво!

Анна-Мария, ученичка

През какви премеждия преминава Чочо, който с „едно щракване на пръсти“ получава всичко, което си пожелае и настъпва ли епохата, когато високите технологии и изкуственият интелект ще превземат човечеството, са част от въпросите в книгата.

 

Тази книга е много подходяща за Коледа, защото в самата нея се обяснява когато децата си правят свои мечти и желания, да знаят как да си подредят своето желание, така че то да се осъществи. Да не желаят неща, които са неосъществими или носят след себе си последствия, които никой после не може да ги промени! Един модерен роман с красиви илюстрации на Неда Ангелова!

Делян Илиев, издател

Децата не спират да чакат подаръци и чудеса по празниците, но знаят, че вълшебни телефони има само в приказките.