Икономика

Директорът на АЕЦ „Козлодуй“: Двата блока ще работят още 10 и повече години

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Георги Кирков и старши вицепрезидентът по горивото на "Фраматом GmbH" Лионел Геф подписаха споразумение за свежо ядрено гориво за 6 блок на атомната централа.

Георги Кирков заяви, че подходът при подписването на споразумението е чисто прагматичен.

 

Оттук нататък с партньорите от "Фраматом GmbH" ще положим максимални усилия, след което съм убеден, че двата блока на "АЕЦ Козлодуй" ще работят 10, а може би и повече години.

Изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД Георги Кирков

Лионел Геф от своя страна заяви, че като представил на "Фраматом GmbH", може да каже, че от компанията са изключително щастливи, че ще доставят свежо ядрено гориво на "АЕЦ Козлодуй" и подчерта, че то вече е лицензирано. "Нашите екипи работят на територията на Европа и са изключително щастливи, че могат да съдействат, особено за "АЕЦ Козлодуй" сме изключително горди да участваме в този проект", допълни Геф.

След сключения с "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок, с новия документ се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов също присъства на сключването на сделката. "Днес е важен ден в историята на "АЕЦ Козлодуй", посочи той и обяви, че де факто страната ни постига пълна диверсификация.

Диверсификация не означава замяна на един-единствен доставчик с друг единствен доставчик. Диверсификация означава замяна на един с много други доставчици, категоричен е енергийният министър.

"Направихме всичко възможно в последните няколко месеца, за да успеем да доведем до финал преговорите с двете най-големи международни компании в сферата на свежо ядрено гориво", каза още той.