Добро Утро, Европа

Кризи и още кризи: Международната организация на труда вижда влошаване на ситуацията

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 02 112823

Инфлацията расте и във водещите европейски икономики. В Германия тя достигна близо 8 процента. От международната организация по труда предвижда влошаване на ситуацията в следващите месеци, като разликата разликата между богатите и бедните страни ще се увеличи.

 

Ръстът на инфлацията в Европа не подминава и водещите икономики на континента. Според официалните данни, инфлацията в Германия достигна 7.9 процента. Това е най-високото ниво от почти 50 години. Основният виновник са цените на енергията и техният ръст от 38 процента спрямо същия период миналата година. Германският статистически институт, посочва, че ръстът в цените на храните вече достига 11 процента, а приходите са спаднали с 1.8 процента спрямо миналогодишните стойности. 

Последните доклади на Международната организация на труда посочват, че хората попадат под ударите на нови но взаимосвързани глобални кризи. като например инфлацията, проблеми с веригите на доставки и войната в Украйна.  Всичко това бърка в джоба на потребителите.

 

 

Обсъждаме нуждата да помогнем на най-уязвимите групи, на тези срещащи най-големи трудности. Обсъждаме и необходимостта социалното подпомагане да влиза в сметките на правителствата, Говорим и за нуждата от диалог, между правителства, работници и работодатели, за да се намери изход от тези ситуации, които без съмнение причиняват доста трудности.

Гай Райдър, генерален директор на Международната организация на труда 

Лошата новина е, че не се виждат знаци как тези трудности скоро ще бъдат превъзмогнати. Още повече, международната организация по труда предвижда влошаване на ситуацията в следващите месеци, увеличавайки разликата между богатите и бедните страни. Организацията разкрива, че се наблюдава по-голямо разминаване във възстановяването при различните социални групи, а това, трябва да притеснява всички ни.