Европа

Унгария блокира петролното ембарго на ЕС заради санкциите срещу руския патриарх

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 02 105448

Унгария изненадващо блокира отново приемането на петролното ембарго и договорените нови европейски санкции срещу Москва. Тя настоява за изваждане на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от черния списък на Европейския съюз. Само преди 2 дни лидерите на 27-те държави членки от ЕС, постигнаха споразумение за намаляване на вноса на руски петрол с 90% на среща на върха в Брюксел.

 

Унгария блокира приемането на петролното ембарго и 6-тия пакет от европейските санкции срещу Русия, които бяха договорени в Брюксел.   

Поводът този път е настояване за изваждане на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от черния списък на Европейския съюз, съобщават дипломатически източници.

Патриархът се смята за дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин и се превърна в един от основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна, се посочва в предложението за санкции, внесено на страните-членки.

Лидерите на 27-те държави членки от ЕС, които се събраха на среща на върха на 30 и 31 май в Брюксел, постигнаха споразумение за намаляване на вноса на руски петрол с около 90% до края на годината, за да преустановят финансирането на руската инвазия в Украйна.

Това ембарго е ключова мярка от шестия пакет санкции на ЕС, който предвижда разширяване на черния списък на ЕС до около 60 лица, сред които е и главата на Руската православна църква патриарх Кирил, както и изключването на три руски банки от международната финансова система Суифт, включително основната финансова институция на страната банка "Сбербанк".

За да влязат европейските санкции в сила е необходимо единодушие и унгарският премиер Виктор Орбан даде съгласието си за този нов пакет от санкции, който трябваше да бъде финализиран по време на среща на постоянните представители преди публикуването му в официалния вестник на ЕС. В момента се провеждат консултации с Будапеща в опит да се преодолее съпротивата на Унгария, каза дипломатически източник.