Добро Утро, Европа

Да се устремиш към звездите: Историята на 19-годишната Татяна и пътя ѝ към Космоса

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

А сега ви срещаме с едно впечатляващо българско момиче - тя е на 19 и се е устремила към звездите. Или поне до Луната и Марс. Българското космическо момиче - Татяна Иванова.

За кратко време тя успява да получи финансова  помощ от над 600 души, за да сбъдне мечтата си и да започне да учи в първия специализиран университет по авиация и космонавтика в света. 

Когато човек преследва мечтите си, те неизбежно се сбъдват, независимо от трудностите по пътя. И примерът на Татяна Иванова доказва това.

 

Аз съм в специална програма за кандидат астронавти. Тестваме костюмите на канадската космическа агенция и сега ме приеха в САЩ.

Татяна Иванова

Пътят към звездите обаче не е лесен и в началото никой не вярва, че Татяна ще успее, дори семейството ѝ.

 

Мама започна да вярва в мен и че няма невъзможни неща. Преди година и половина скачах със самолет и това да си парашутист е едно от изискванията. Мама плака цял ден. Когато се обадих на баба да ѝ кажа, че съм приета, тя вместо да ми каже браво, честито, ми каза, а - от къде ще намериш толкова много пари?

Татяна Иванова

А пари, изненадващо за Татяна, се намират.

 

Над 1000 души са дарили за кампанията ми и виждам, че ме подкрепят. И има хора, които желаят България да излети сред звездите. Много обичам България за почивка и живот, но всъщност, когато се задържиш тук осъзнаваш, че не можеш да излезеш от рамката.

Татяна Иванова

А Татяна излиза от всяка рамка с увереност. И вярва, че след като покори Луната, ще може да се върне на Земята и да промени поне малко собствената си, към по-хубаво.

Цялото интервю вижте във видеото.