Европа

Дерайлиралият влак с амоняк в Сърбия е бил натоварен в България (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Десетки в болница след теч на амоняк в Източна Сърбия, магистралата към България бе затворена, а в Пирот беше обявено извънредно положение

Товарен влак, превозващ амоняк, е дерайлирал край сръбския град Пирот. В следствие на инцидента 1 човек е загинал, а над 50 души са били интоксикирани и откарани в болница. Кметът на града обяви извънредно положение. Композицията е на частна фирма и е тръгнала от България.

Властите казаха на хората да не напускат домовете си. Десетки хора са хоспитализирани, съобщиха сръбските държавни медии.

Pirot Снимка: 192RS

Заради намалената видимост, предизвикана, както се предполага, от изтичането, няколко автомобила са се ударили на основната магистрала, водеща към България, в условията на натоварено движение заради коледните празници, отбелязва Асошиейтед прес.

Местните власти успокоиха населението, че водоснабдяването в града не е засегнато от инцидента. Въпреки това в община Бела паланка наредиха на хората да не използват вода от чешмата за пиене и готвене, съобщиха за Euronews.

Бяхме информирани от хора от Института за обществено здраве и такива, които са химици по професия. Те ни казаха, че когато сме видели този дим, този облак, най-вероятно е имало химическа реакция на сместа от амоняк и вода, поради което са се образували изпаренията. Все още не можем да потвърдим това, но ако е вярно, вероятно флората и фауната надолу по течението на реката от мястото на аварията са застрашени. Това е неприятна информация, но най-важното за нас е, че водоснабдяването е налично и ще остане такова. Наредихме на Института за обществено здраве в Пирот да измери наличието на амоняк във водопроводната мрежа в Пирот, а аз се обадих на колегите си в Ниш да направят същото и там.

Владан Вашич, кмет на Пирот

Полицията затвори магистралата и пренасочи трафика по обиколни пътища. Засега не е ясно какво е причинило дерайлирането на влака.

Амонякът е газ, който при изтичане може да бъде възпламеним и да нанесе значителни поражения и дори смърт.

Специално за Euronews лекар от болницата в Пирот съобщи за общото състояние на пострадалите. Доктор Невенка Зорoe Панич заяви, че повечето са били с типичните оплаквания за натравяне – дискомфорт в очите и гърлото.

В болницата получихме 40 пациенти за преглед. От този брой трима са деца, а останалите са възрастни пациенти. Повечето от тях имаха леки признаци на отравяне, с леко дразнене на очите и гърлото. Един пациент беше настанен в интензивно отделение поради тежко общо състояние, с признаци на остра дихателна недостатъчност, а един пациент беше прехвърлен в Спешния център в Ниш. Трима пациенти все още се лекуват. Те се намират в гръдното отделение с леки засега признаци на газово отравяне.

д-р Невенка Зорое Панич, болницата в Пирот

 

Товарният влак, превозващ амоняк, който дерайлира в Източна Сърбия, е бил натоварен в България.

Това каза за Euronews Bulgaria заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

По неговите думи композицията на дерайлиралия в Сърбия влак тръгва от България.

Сред пострадалите пътници няма българи, увери зам.-министърът. Според него няма опасност за българите, живеещи близо до границата със Сърбия.

„Предупреждавам българските граждани поради ограничаване на трафика в участъка, не препоръчвам предприемане на действия по пътуване в направление Република Сърбия“, посочи зам.-министърът.

Страната ни вече е предложила помощ на Сърбия, макар западната ни съседка все още да не е поискала такава.