Свят

Пожари, потопи и Ван Гог със супа: Най-забележителните екоснимки на 2022 г.

От Euronews България Euronews България
Fire Снимка: AP

Опустошителното въздействие на климатичните изменения станаха все по-видими през 2022 г. Засушавания и горски пожари погълнаха цели континенти, реколтата се провали, а милиони хора бяха принудени да се преместят, тъй като домовете им станаха негодни за живеене.

Едновременно с това обаче осъзнахме спешността на нуждата от незабавни действия за справяне с нарастващото въздействие на климатичната криза.

Ето някои от най-големите истории за климата през 2022 г. в снимки:

Увеличаване на добива на литий за стимулиране на бума на електромобилите

Литият е един от начините да се избавим от глобалната зависимост от изкопаемите горива. Но както фотографът Том Хигън засне в Южна Америка, нашият бързо електрифициращ се свят има и своята тъмна страна.

Lithium Литиеви полета в солените равнини "Салар" в Атакама/Северно Чили. Снимка: Том Хигън

Добивът на този химикал може да бъде изключително вреден за околната среда. Въздушните снимки на Хигън документират "литиевия триъгълник", разположен там, където се срещат границите на Чили, Аржентина и Боливия.

Европа преживя най-тежката суша от 500 години насам - и езерата пресъхнаха

Това лято в Европа настъпи най-тежката суша от 500 години насам. Рекордните температури и оскъдните валежи доведоха до горски пожари, пресъхване на реките и унищожаване на реколтата.

В един момент почти две трети от територията на ЕС бяха подложени на някакво предупреждение за засушаване.

Soldjer Полицай дава вода на британски войник, носещ традиционна шапка от меча кожа, който е на пост пред Бъкингамския дворец по време на горещата вълна в Лондон през юли. Снимка: AP/Мат Дънам

С понижаването на нивата на водата в язовирите до най-ниските им нива от десетилетия насам на бял свят започнаха да се появяват отново всякакви образувания и структури. Части от старото село Ацередо в Северозападна Испания се появиха отново, след като сушата засегна язовир Линдосо.

То е било потопено преди три десетилетия, когато язовир на водноелектрическа централа е залял долината.

Spain Старото село Ацередо, потопено преди три десетилетия, когато язовир на водноелектрическа централа е залял долината, отново "изплува" на повърхността. Снимка: AP/Емилио Моренати

Горски пожари по целия свят

Значителни горски пожари имаше в Португалия, Гърция, Франция, САЩ и къде ли не още по света. Пламъците унищожиха домове, гори и човешки животи. 

Fire Пожарникари и полицаи евакуират възрастна жена от къщата ѝ на фона на горските пожари в Пентели, Гърция. Снимка: AP/Танасис Ставракис

Пакистан беше засегнат от екстремни наводнения

Екстремните метеорологични условия, предизвикани от изменението на климата, засегнаха Пакистан с  невиждани в историята дъждове и наводнения през септември. Най-малко 1700 души загинаха, а щетите в цялата страна възлизат на над 40 млрд. евро.

Floods Жени носят вещите, които са успели да спасят от домовете си, наводнени след мусонните дъждове в района Камбар Шахдадкот на провинция Синд, Пакистан. Снимка: AP/Фарид Кхан

Една трета от територията на страната беше потопена, което принуди стотици хиляди хора да се преместят на по-безопасни места. Водите отнесоха или повредиха 2 милиона жилища.

Пакистан е сред десетте държави, които са най-силно засегнати от изменението на климата. Затова по време на срещата на COP27 Исламабад настояваше богатите страни да признаят уязвимостта на развиващия се свят.

Pakistan Пострадали от наводненията в Пакистан използват импровизиран сал, за да пренесат сено за добитъка в Джафарабад, област в югозападната пакистанска провинция Белуджистан. Снимка: AP/Фарид Кхан

Активистите за климата - вече не само по улиците, но и в музеите

През октомври протестната група "Просто спрете петрола" започна необичайни протестни действия, като заля със супа картината "Слънчогледи" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон. В следващите месеци последваха редица други атаки на екоактивисти срещу произведения на изкуството в редица градове. 

Зелените активисти изпочупиха салони за луксозни автомобили, централата на мозъчен тръст на скептици за климата и блокираха пътища и мостове, за да привлекат вниманието върху климатичните изменения и вредата на човешките дейности върху екологията. 

Sunflowers Активисти на "Просто спрете петрола" със залепени за стената ръце, след като са хвърлили доматена супа върху картината на Ван Гог "Слънчогледи" в Националната галерия в Лондон през октомври. Снимка: Just stop oil via Reuters

Бразилските избори донесоха надежда за Амазония

Новоизбраният бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва беше посрещнат от огромни тълпи на срещата на ООН за климатичните промени COP27 през ноември. След изборната си победа през октомври той обеща по-смели действия в областта на околната среда през следващите години, включително борба за нулево обезлесяване на Амазония.

Той е изправен пред силно предизвикателство, но заяви на конференцията в Шарм ел Шейх, че "Бразилия се завръща". 

Brasil Новоизбраният президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва (в средата) си тръгва след речта си на COP27. Снимка: AP/Нариман Ел-Мофти

Екстремните метеорологични явления вероятно ще продължат да се влошават, тъй като изменението на климата води до повишаване на глобалните температури. Четири години на суша и обезлесяване, причинени от изсичането на дървета за земеделие и гориво, превърнаха региона Андрой в Мадагаскар в прашна купа.

Madagaskar Пясък започва да обгражда къщите в близост до град Амбовомбе, област Андрой, Мадагаскар. Снимка: Reuters via Euronews

Тази година милиони хора в страната бяха изправени пред глад. Недостигът на храна се задълбочи от три циклона и една тропическа буря, които опустошиха Мадагаскар през януари.

По време на COP27 през ноември развиващите се страни настояха за създаването на фонд за покриване на загубите и щетите, който да компенсира тези от тях, които се намират на първа линия на климатичната криза.