Euronews Primetime

Дигиталното номадство – феноменът на 21. век

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 194252

Да работиш от всяка точка на света когато пожелаеш, съчетавайки работа и удоволствие, става все по-постижимо. Работата от дистанция е възможна само с едно - наличието на добър интернет. Прогнозата за дигиталните номади, е броят им да достигне до 1 млрд. души до 2035 г.

 

Симона Пецева завършва университет преди година и поема по пътя на дигиталното номадство като програмист. За нея работата е равностойна на свобода.

 

 

Имаш свобода да избираш собственото си ежедневие, да определяш как ще протече твоят ден, да имаш свобода да работиш от там където поискаш и да не си задължен да следваш инструкциите на някой друг така да кажа.

Симона Пецева, програмист

Реакциите, на които се натъква все още продължават да са разнопосочни, но според нея работата вкъщи е по-продуктивна.

 

По-рано реакциите бяха по-така с насмешка нали, ти си губиш времето, клатиш си краката у вас, не те знаят какво правиш, но мисля, че покрай пандемията хората наистина видяха, че като си си вкъщи вършиш много повече работа.

Симона Пецева, програмист

Надежда Недкова е гласът на най-голямото споделено работно пространство в България с над 1000 активни члена. Споделените работни пространства целят обмен на контакти и отдаване на пространство под наем.

 

Ние на първо място твърдим, че създаваме общност, а чак на второ отдаваме пространство под наем. Има страхотен обмен на енергия, на идеи, част от хората започват да работят заедно по лични и професионални проекти, сприятеляват се и така тръгват в много неочаквани посоки.

Надежда Недкова, представително лице на Co-working център

Мисията им е да насърчават ефективността, сътрудничеството и креативността, както в рамките на компании, така и на отделни лица. Надежда признава, че по-голяма част от клиентите им са предимно българи.

 

Повечето хора са българи, чужденците сформират около 30 %. Но по-флекс плановете, които имаме, там пък са преобладаващо чужденци и са типичните дигитални номади, които идват и търсят по-скоро краткосрочно решение.

Надежда Недкова, представително лице на Co-working център

Живот в Дубай, Лондон, Саудитска Арабия - това са някои от местата, на които Деси Джагър изпълнява работните си ангажименти.

 

Вярвам, че моето не е само професия, моето е признание, нещо, което аз обожавам и което ми дава енергия по-скоро, отколкото да отнема от нея.

Деси Джагър, leadership coaching

Преди години взима решение да напусне сигурната структура зад гърба си и да помага на хората в личностното и професионалното им развитие.

 

Дигиталното номадство дава изключително много свобода, разполагам с времето си, мога да свърша неща, когато на мен ми дойде творчеството, когато имам идеи и тази свобода позволява примерно да мога да работя на различни места, защото когато се работи дигитално, разбира се, трябва просто добър интернет.

Деси Джагър, leadership coaching

За работещите като дигитални номади, постигането на високи резултати включва обменяне на опит, знания и идеи. И не само.

 

Балансът е изключително важен според мен. Да навигираш промяната не само по начин, който позволява да отидеш от единия край до другия, но да направиш това израствайки, да се справиш с различни промени и предизвикателства в други сфери от живота ти. Това е всъщност най-ценното.

Деси Джагър, leadership coaching

Дигиталното номадство - феноменът в дигиталната среда на 21 век. Все повече хора избират да поемат по този път, водени от свободния си дух, който ги отвежда на различни места по света за неопределно време.