Култура

Празниците с концертите на БНР в ефира на Euronews Bulgaria

От Euronews България Euronews България
O 1409826092 BNR (1280X851) Симфоничен оркестър на БНР

Насладете се на празничния сезон с концертите на БНР в ефира на Euronews Bulgaria. За идващите коледни и новогодишни празници сме ви подготвили много концерти, изпълнени от изключителните оркестри на Българското Национално Радио.

Програмата:

24.12.22 19:00: Оркестър за народна музика на БНР: "Гласове от България"

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще поднесе интригуваща концертна програма „Гласове от България“

Новият проект на Оркестъра има идеята да представи певци от различни поколения и регионална принадлежност. Основен акцент в концерта ще бъде вокалното изкуство, самобитната красота, разнообразие и уникалност на песните от различни фолклорни области на България.

 

25.12.22 13:00  "Музика в портрети"

Проектът Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика.

 

25.12.22 19:00 Биг бенд на БНР: Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев.
Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз оркестър, основан от американския тромбонист Джордж Робъртс.

 

31.12.22 13:00 Копаница-тропаница

Проектът „Копаница-тропаница“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов има иновативен подход към цялото модерно течение - фолклорните танцови клубове. Още в първото си издание, в зала 3 на НДК, концертът събра над 1000 души от цяла България, които изиграха своите любими танци под жив съпровод. Това даде особена енергия на проекта и очаквания за неговото продължение при изключително голям интерес от страна на публиката.

 

31.12.22 19:00 Концерт с Георги Корназов

Биг бендът на Българското национално радио и диригентът Антони Дончев откриват своя концертен сезон с юбилей на виртуозния тромбонист Георги Корназов и премиера на специално създадената за състава сюита „Отражения“.

Георги Корназов е виртуозен български тромбонист, който живее и работи извън България, но концертира в цяла Европа и отвъд границите ѝ. Той ще бъде гост солист на Бенда във връзка със своята 50-годишнина. Корназов е един от малкото музиканти, които създават музика за Биг бенд. Сюитата "ОТРАЖЕНИЯ" е виртуозна творба, в която авторът залага на атрактивната изява на солистите на оркестъра.

 

Konstantin Emilqnov Константин Емелянов, Снимка: БНР

31.12.22 23:00 Симфоничен оркестър на БНР: Концерт със Константин Емелянов 

Ярките концептуални програми са отличителна черта в последните сезони на Радиооркестъра, прибавящи му нови почитатели.

 

01.01.23 13:00 Вокална група "Радиодеца": Пейте с "Радиодеца"

Малките певци от Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова се завръщат на сцената на Първо студио на БНР с концерт „Пейте с Радиодеца“