Общество

Адв. Гигова: У нас се оказа, че царят си взема по-трудно имотите от пъдаря

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Сагата за Царска Бистрица и за Врана приключи, за Ситнково, Саръгьол и Кричим предстои да приключи т. нар. дело за горите, което все още е на първа инстанция.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адв. Валя Гигова.

Врана е домът на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза. Докато цялото дело продължаваше той се чувстваше застрашен за сигурността на собствения си дом. Веднъж е бил прогонен от него, когато е бил невръстен. Удовлетворението, че отново си у дома си и се намираш на сигурно място и че от правна и историческа гледна точка справедливостта възтържествува, е за всеки не само за царското семейство.

Случаят с различните имоти обаче не е един и същ, защото фактите и обстоятелствата при строителството, изграждането и отнемането са различни. Ситуацията с ловните хижи Саръгьол и Ситняково е коренно различна. Саръгьол е построена върху държавен терен. Когато имотът е бил отнеман, изрично в описа изрично е посочено, че тази хижа е строена със средствата на Фердинанд обаче върху държавен терен. Поради тази причина хижата не е могла да бъде придобита по давност от царското семейство преди 9 септември.

Историята със Ситняково е по-различна. Там хижата е строена върху общински терен, но понеже е съществувала забрана от 1934 г. за придобиване на общински имот по давност.

 

Царска Бистрица и Врана са били строени върху имоти, които са били купувани от Фердинанд. Данъчната оценка на Врана беше около 4 млн. лв., не пазарната.

Сигурно казусът има и политически привкус, защото има липса на житейска и правна логика един имот да бъде отнет 47-а година от една комунистическа държава, след това в една демократична държава този закон да бъде провъзгласен за противоконституционен и след това същата тази държава да се сети, че видиш ли неправилно били върнати имотите на царя. Тогава си задаваш въпроса – тази липса на последователност на какво се дължи – на незнание на закона или на политически акт на недобросъвестност. У нас се оказа, че царят си взема по-трудно имотите от пъдаря

Вижте цялото интервю във видеото.