Общество

Една от майките в „Шейново“ разбрала след два месеца, че бебето не е нейно

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Две жени раждат в края на септември. По едно и също време. Майките получават бебетата си, а с тях и гривнички, с които да ги разпознават. Два месеца по-късно, заради възникнали съмнения, една от майките проверява гривните. И вижда, че бебето, с което се е прибрала, всъщност не е нейното.

Майката е сигнализирала в болницата, където е родила и започнала проверка. От болница „Шейново“ назначават вътрешна проверка и установяват, че е станала грешка.

Номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не е същата като тази на майката. Бебетата са разменени.

Започват ДНК тестове. И двете майки, и двете бебета са изследвани. Докато тече разследването майките продължават да гледат чуждите бебета – тези, с които са изписани от болницата. 

Агенция "Медицински надзор" е започнала проверка в болница "Шейново". Освен Агенцията, проверки се извършват и от страна на прокуратурата, и от страна на Столичната община. Директорът на "Шейново"д-р Румен Велев е дал обяснение пред здравния министър. Според Асен Меджидиев в случая говорим за човешка грешка.

Масови проверки ще има и в други акушеро-гинекологични болници, увериха от здравното министерство. А виновният за случая с двете разменени бебета ще понесе вината си, категорични са от прокуратурата. Образуваното досъдебно производство по случая е по текст от Наказателния кодекс за умишлена замяна на деца, който предвижда наказание до 2 години лишаване от свобода.

Вижте повече във видеото.