Euronews Сега

Германците ще пътуват навсякъде с билет само за 9 евро цял месец

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 152259

Милиони германци ще могат през следващите месеци да се възползват от безпрецедентни намаления на цената на обществения транспорт. Те бяха приети от федералното правителство с цел да убеди хората да променят навиците си на пътуване в условия на високи цени на горивата. Така с месечна карта за пътуване с регионалните влакове и автобуси на цена само за 9 евро можете да пътувате свободно. Повече разказва кореспондентът на Евронюз Джона Калгрен от гарата в Берлин.

 

Джона Калгрен, кореспондент на Euronews в Берлин: Днес е голям ден в Германия. Това е първият ден, в който можете да възползвате от този билет - само за 9 евро, който ви позволява да пътувате навсякъде по местните и регионалните автобусни линии и метростанции из цяла Германия, в продължение на един месец. Идеята е да се въведе малко облекчение за германците в тези времена на нарастващи цени на горивата, като резултат от руската инвазия в Украйна. Но в същия ден, днес правителството намалява цените на бензинса и дизела, което пък доведе до известни критики от някои организации, като асоциацията за мобилност, с която разговарях по рано. И те имат какво да кажат по въпроса.

 

Това е погрешен подход. От една страна, да се направят по-ниски цените на бензина, за да могат хората да продължат да карат автомобили. И в същото време малко екологичен компонент, предлагайки по-евтини билети за влак. Но когато можеш да продължиш да караш колата си евтино, няма да направиш промяната към обществения транспорт.

Майкъл Мюлер-Гьорнерт, ръководител "Транспортна политика" в Асоциация за мобилност

Този експеримент с евтиния билет само за 9 евро и намаляване на акцизите за бензина и дизела, ще продължи в следващите 3 месеца. Така бензина ще поевтинее с 35 цента на литър, а дизела - със 17 цента. А след това, всичко може да се случи с цените.

Джона Калгрен, Евронюз, Берлин