Свят

Зеленски пътува за САЩ за среща с Джо Байдън и Конгреса (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди тази сутрин, че е на път към САЩ, за да разговаря с американския държавен глава Джо Байдън и да направи обръщение пред Конгреса, предаде Ройтерс. Това ще бъде първото му пътуване в чужбина, откакто Русия нахлу в страната му през февруари.

Зеленски написа в Twitter, че пътува за Америка, за да укрепи устойчивостта и отбранителните способности на Украйна.

Той ще посети Белия дом, тъй като се очаква президентът Джо Байдън да обяви нов пакет от оръжия за Киев, включващ ракети "Пейтриът", които са от решаващо значение за защитата на Украйна от руските ракетни и безпилотни удари, се казва в съобщенията.

Зеленски ще бъде във Вашингтон по покана на американския президент и по-късно двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Високопоставен американски представител съобщи, че посланието на Байдън към Зеленски ще бъде, че САЩ „ще подкрепят Украйна „толкова дълго, колкото е нужно“.

Президентът на Украйна ще има днес срещи и с екипа на Байдън по националната сигурност и с лидерите на Конгреса. Очаква се конгресмените да одобрят нов проектобюджет с близо 45 млрд. долара нова помощ за Украйна.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в писмо до членовете на Конгреса във вторник, че те трябва да присъстват физически на заседанието в сряда вечерта. "Моля, присъствайте специално на заседанието, посветено на демокрацията в сряда вечерта", написа тя без обяснения.

Зеленски, който ръководи страната си без почивка в продължение на 10 месеца на брутална война с нахлуващите руски сили, често разговаря с лидери и поддръжници по света, но само по телефона и чрез видеоконферентна връзка.

 

Ще направим всичко възможно и невъзможно, очаквано и неочаквано, за да имат нашите герои всичко необходимо, за да победят. За онези резултати, които всички украинци очакват. Погледнете настъплението на Русия, какво оставя там. Изгорена земя, унищожен живот. Болка, руини и гробове - това е така нареченият "руски мир". Затова нашите герои стъпка по стъпка връщат живота на нашата земя, където стъпи окупаторът.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Но преди пътуването Киев призна, че Съединените щати са най-важният поддръжник на военните усилия, като вече са предоставили около 20 млрд. долара под формата на помощ за сигурността и още толкова под формата на финансова и хуманитарна подкрепа.