Свят

Комисия препоръча да бъдат повдигнати 4 обвинения на Тръмп

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Анкетната комисия в американската Камара на представителите за смъртоносния щурм на Капитолия в началото на миналата година препоръча на федералната прокуратура да повдигне на бившия президент Доналд Тръмп обвинения в метеж.

Специалната комисия в долната камара на Конгреса поиска от министерството на правосъдието да повдигне обвинения срещу предишния президент републиканец, включително за възпрепятстване на официална процедура в законодателния орган, заговор за измама срещу САЩ и метеж. Искането не е правно обвързващо, но може да засили натиска върху прокурорите, които извършват множество разследвания срещу Тръмп, да предприемат действия.

 

Следователно първият наказателен акт, на който се позоваваме, за да го препратим, е дял 18, раздел 1512C, според който е незаконно лице да възпрепятства, влияе или пречи на официални процедури на правителството на Съединените щати. Смятаме, че доказателствата, описани от моите колеги и събрани по време на изслушванията, дават основание за наказателно сезиране на бившия президент Доналд Джон Тръмп, Джон Ийстман и други лица за нарушения на този закон. Целта на Тръмп е била да възпрепятства, повлияе и попречи на официалното производство.

Джейми Ръскин, член на разследващата комисия 

Самият Тръмп обвини анкетната комисия, че иска да му попречи да се кандидатира отново за поста на изборите през 2024 г.

 

Всички тези истории, целящи да бъда съден, са, подобно на процеса по импийчмънт, пристрастен опит да бъдем отстранени, аз и Републиканската партия, от надпреварата за Белия дом.

Доналд Тръмп

Говорител на министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира препоръката.

Обвиненията, за които става въпрос, се наказват със затвор и лишаване от право за заемане на държавни постове, отбелязва Франс прес.