Икономика

Рестрикции: „Газпром“ спря газа за компании в Дания и Германия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 120105

Газпром обяви, че спира подаването на газ за датската компанияОрстед“ от 1-ви юни, след като до края на работния ден вчера не получи плащания за извършените доставки в рубли. Така Дания става поредната европейска страна с прекъснати доставки на природен газ от Русия. Същата мярка бе обявена и за доставките за Германия от компанията "Shell Energy". Без руски газ вече са България, Полша, Финландия и Нидерландия.

 

 

Руският газов концерн "Газпром" спира от 1 юни газовите доставки за водещата датска енергийна компания "Йорстед" (Orsted) и за "Шел енерджи Юръп" (Shell Energy Europe) по договор за доставки в Германия. Поводътче не са платили получените количества в рубли.     

Така Дания става поредната европейска страна без руски газ. Ден преди това "Газпром" потвърди, че спира напълно газовите доставки за нидерландската "ГазТера" (GasTerra). 

Заради отказа да плащат в рубли, вместо записаните в договорите евро и долари, без директни доставки от руския монополист останаха също България, Полша, Финландия и Нидерландия.   

"Йорстед" потвърди новината, допълвайки, че ще може да си набавя синьо гориво от европейския газов пазар. От датската компания заявиха, че Русия не може директно да прекрати доставките на газ за Дания, тъй като между двете страни няма директен газопровод.

Газът за Дания трябва, до голяма степен, да бъде купуват от европейския газов пазар. Очакваме това да е възможно", посочи в изявление главният изпълнителен директор на датската енергийна компания Мадс Нипер.  

И двете компании са уведомили "Газпром експорт", че не възнамеряват да плащат в рубли по схемата, предложена от Русия. 

За 2021 г. по данни на руската Федерална митническа служба за Дания са били изнесени близо 2 млрд. куб метра природен газ. 

През април правителството на Дания обяви планове да се освободи от руския газ, включително до 2028 г. да прехвърли половината от 400 000 домакинства, които се отопляват с газ, към районни отоплителни мрежи или електрически термопомпи.

Газът представлява 18% от енергията, консумирана в Дания всяка година. Националният добив представлява три четвърти от потребения газ през 2019 г., като Русия е сред основните източници на вносен природен газ, според датската енергийна агенция.