Политика

Само „Възраждане“ не се появиха на разговори с „Продължаваме промяната“

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Всички парламентарни партии се отзоваха на поканата на „Продължаваме промяната“ за консултации по съставянето на кабинет с втория проучвателен мандат.

„Приемам това като знак, че сме готови за конструктивен разговор, да обсъдим подкрепата за кабинет. Основната цел на тази среща е да обсъдим какви биха били приоритетите, които да ни обединят“, заяви кандидат-премиерът проф. Николай Денков при откриването на срещата.

От „Продължаваме промяната“ представиха 4 основни приоритета, свързани със социалната политика, подпомагането на бизнеса, повишаване доверието в демокрацията, влизането в Шеген и Еврозоната.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че темите в дневния ред се припокривали с техните, но разговорът бил отдавна закъснял.

„Нашият разговор ще се изчерпи дотук, вероятно ще намерите съмишленици“, каза Атанасова, след което представителите на ГЕРБ напуснаха срещата.

„Голяма част от нещата, които предтавихте са част от предишното управление, с голяма част от тях сме съгласни и ще намерите нашата подкрепа“, заяви Георги Свиленски от БСП и посочи, че червената линия на „Продължаваме промяната“ относно промените в Изборния кодекс отпаднала.

„За нас беше смущаващо като поставихте това условия“, посочи Свиленски.

Той поздрави акад. Денков за номинацията за премиер, но отбеляза, че когато няма мнозинство в парламента всички тези добри намерения няма как да се случат.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че за тяхната партия са важни програмата и съставът на кабинета.

„България има нужда от правителство, от нормалност, от промяна, но не и незаконен реваншизъм“, подчерта Карадайъ.

По думите му България има нужда от „промяна на промяната“.

„Вие заведохте страната към по-лошо. Вашата дефиниция за вас „Промяната“ е промяна в посока същия модел модел на ГЕРБ – от лошо към по-лошо“, посочи лидерът на ДПС.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поздрави кандидата за премиер акад. Николай Денков за неговата търпеливост и призова да се подхожда отговорно.
„За нас проблемът с първия мандат беше, че не е ясно кой носи отговорност“, подчерта Иванов.

Лидерът на най-малката парламентарна партия Стефан Янев коментира, че разговорът е безкрайно закъснял, но все пак е добре, че е започнал.

„Тези приоритети са добри, в бъдеще дискусия ще си кажем и нашите идеи. Тези приоритети трябва да се изпълняват като пътна карта във времето“, посочи Янев.

„Направихме нещо ден след номинацията на Денков, което не се е случвало за два месеца – на една маса да седнат ГЕРБ, БСП, ДПС, „Български възход“, заключи съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков.