Европа

ЕЦБ повиши основните лихви с още 0.5%

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската централна банка отново повиши основните лихви, но с по-малко от последните две повишения. Основният лихвен процент се повиши с половин процентен пункт до 2%.Но тъй като еврозоната все още е обхваната от бързо нарастваща инфлация, банката предупреди, че по-нататъшни повишения са неизбежни.

"Лихвените проценти все още ще трябва да се повишават значително и със стабилен темп, за да достигнат нива, които са достатъчно рестриктивни, за да осигурят своевременно връщане на инфлацията към средносрочната ни цел от 2%. Поддържането на лихвените проценти на рестриктивни равнища с течение на времето ще намали инфлацията, като потисне търсенето", заяви Кристин Лагард, президент на ЕЦБ.

Решението на ЕЦБ последва подобни стъпки, предприети от САЩ и Обединеното кралство. Въпреки това сегашната лихва в еврозоната, която е на ниво 2%, все още е значително по-ниска от тази в Америка и Великобритания.Повишаването на лихвените проценти е един от основните инструменти, използвани от централните банки за справяне с растящите цени, като се забавя икономиката.