Общество

Докторантска програма дава стипендии по 36 000 евро на ИТ специалисти

От Георги Колев Георги Колев Редактор
INSAIT PHD

Докторантската програма по компютърни науки и изкуствен интелект на INSAIT за първи път предлага в Източна Европа условия, конкурентни на водещите международни университети. Те включват стипендии от 36 000 евро на година и обучение под ръководството на световно признати професори от топ американски и швейцарски университети като Масачузетският технологичен институт (MIT), Карнеги Мелън (CMU), ETH Цюрих, Йейл и EPFL.

Програмата предлага на българските студенти да достигнат световно ниво, без да се налага да напускат България, и шанс за развитие на тези, които завършват образованието си в чужбина и искат да се завърнат обратно. Световните технологични компании DeepMind (изследователското подразделение на Google) и Amazon Web Services също осигуряват стипендии за талантливите млади учени. Техни водещи експерти в областта на изкуствения интелект и компютърните науки ще участват в докторантската програма и като ръководители на студентите.

Програмата на INSAIT е структурирана също като в елитните американски и швейцарски университети и е с продължителност до пет години. Студентите ще участват в обменни програми, в рамките на които ще прекарват до три месеца годишно в университетите на своите ментори, като същевременно си сътрудничат и с местните изследователски групи.

INSAIT приема кандидати, които имат за цел да се развиват като топ изследователи, учени или предприемачи, целящи създаването на високотехнологични компании.

 

За да кандидатстват, студентите трябва да владеят английски език на отлично ниво и да притежават (или да са в процес на получаване на) бакалавърска или магистърска степен в някоя от следните области: компютърни науки, информатика, физика, математика или електронно инженерство.

Очаква се първите докторанти да започнат през есента на 2022 г.

Първоначалният списък от изследователски области включва: машинно самообучение, компютърно зрение, обработка на естествен език, езици за програмиране, верификация, компютърни системи, компютърна архитектура, информационна сигурност, теория и алгоритми.

Ръководители на младите учени ще бъдат едни от водещите професори в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, носители на редица световни отличия, спечелили общо 11 гранта от Европейския съвет за научни изследвания (ERC), и създали 9 високотехнологични стартиращи компании.