Общество

Служители на външно протестираха пред Министерски съвет

От Euronews България Euronews България
Vunsno Protest BGNES Снимка: БГНЕС

Служители на Министерството на външните работи (МВнР) излязоха на протест на площад „Независимост“ пред сградата на Министерски съвет с искания за достойно заплащане в системата на ведомството и за достойно бъдеще на българската дипломатическа служба. 

Освен за повече пари, те настояват и за преодоляване на някои системни проблеми в дипломатическата служба, като голямата ножица в заплащането на отделните служители, липсата на прозрачност и ясни правила за кариерно развитие.

Протестиращите обясниха, че излизат в подкрепа на обещанието на служебния премиер Гълъб Донев, който каза, че през декември ще бъде решен проблемът със заплащането. Засега няма яснота как това ще се случи. Служебният кабинет обсъжда 30% ръст на заплатите, но служителите настояват за двойно увеличение. Те залагат на диференциран подход.

„Всъщност това не е протест срещу някого, а е протест в подкрепа на думите, които министър-председателя каза в петък от трибуната на Народното събрание, като ние се надяваме тези думи да бъдат уважени и съответно да не останат просто думи. Затова днес сме тук, за да напомним още веднъж за нас и за нашия проблем. Надяваме се да бъдат уважени нашите стачни искания, а именно за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при заминаване на мандат в чужбина“, каза Людмил Илиев, заместник-председател на синдиката в МВнР, пред БГНЕС.

По-рано този месец от Професионалното обединение на държавните служители на дипломатическата служба заявиха, че стачните действия в МВнР ще продължат до намирането на решения по поставените искания, като предстои включването в ефективната стачка на служители от задграничните представителства на министерството.

Служители на МВнР започнаха стачни действия във ведомството на 2 декември с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване. 

Преди това, на 30 ноември, имаше едночасов протест с искане за достойно заплащане в системата. Тогава протестиращите хвърляха жълти стотинки като израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.