Политика

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане разпоредби от Изборния кодекс, който парламентът ударно прие на 2 декември 2022 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът атакува текстовете, с които депутатите възстановиха хартиената бюлетина наравно с машинния вот и оставиха на избирателя да решава кой начин на гласуване предпочита. „Такава свобода на избор не може и не трябва да замества прилагането на общозадължителни правила, на които да се подчинява изборният процес“, смята президентът. Според него правото на избор се отнася до волята на избирателите за кого да гласуват, а начинът на гласуване трябва императивно да се определя в закона. Отделно от това двата алтернативни начина за гласуване според президента и екипа му създават условия за нарушаване тайната на вота.

Радев атакува обезсмислянето на машините като средство за отчитане на вота, записано отново в последните промени. С новите текстове в Кодекса те на практика само ще разпечатват разписка с вота на избирателя, която ще се брои на ръка в края на изборния ден – също като хартиените бюлетини.

„Машинното гласуване вече не е алтернатива на гласуването с бюлетина, а е също гласуване с бюлетина, която обаче не е отпечатана от печатницата на Българската народна банка, а от машината в избирателната секция. Така се заличава природата и смисълът на машинното гласуване“, смята президентът.

Той настоява и да не се прекратяват опитите за въвеждане на интернет гласуване, както ще стане, ако влязат в действие промените. "Парламентът зачерква с лека ръка немалкото усилия на държавата да създаде условия за подготовка и провеждане на такъв тип гласуване, което е измеримо в значителен финансов и административен ресурс", счита той.

В мотивите си Радев заявява, че ефективният контрол, упражняван от гражданите посредством избори, изисква доверие в изборните правила. Само тогава би се постигнала необходимата легитимност на избираните институции. Правото на парламента да променя изборните правила е форма на преоткриване на това така необходимо доверие, но не и когато се прави без обществено обсъждане, рискувайки да се постигне обратен ефект.

От ГЕРБ веднага дадоха да се разбере, че не смятат да се съобразят с мотивите му. "Смятам, че има достатъчно сериозна воля от парламентарните групи това вето да не бъде прието", заяви предеседателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите й желанието на президента е да запази кодекса такъв, какъвто бе приет от 46-ия парламент.

На обратното мнение очаквано са от ДБ. "Ветото е сериозно обосновано и обръща внимание, че с промените няма смисъл от машинния вот и се създават опасности от таен вот. Двата различни начина на гласуване имат различна защита, което е сериозно предизвикателство пред прозрачния вот. Ние трябва да обсъдим задълбочено мотивите на президента и ветото да не бъде отхвърлено", каза Надежда Йорданова. На същата позиция са от "Възраждане" и "Български възход". ГЕРБ, БСП и ДПС обаче имат мнозинство.