Политика

ГЕРБ заплаши Кирил Петков със затвор

От Euronews България Euronews България
Kiril Petkov BGNES Снимка: БГНЕС

„Много думи бяха изречени в днешния дебат. С уважение към проф. Габровски, не мога да кажа същото за част от неговите министри като Николай Павлов, който вярвам, че реално е ощетил държавата с над 1 млн. лв. на ден като подписва анекса с азерската компания и се отказва от евтиния газ. Въпросът е кой е препоръчал Николай Павлов да е министър в това правителство и има ли и други министри, които са препоръчани от същите хора. Докато Борисов оглавява ГЕРБ няма как нито партията, нито правителството излъчено от партията да остане независимо от същите тези хора, които заедно с Борисов са източвали държавата в последните 12 години“.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков от трибуната на парламента по време на дебатите за избор на кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, както и предложения от него състав на Министерския съвет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Петков посочи, че е време да се въведе нова практика в България "политиците да си спазват обещанията", отбеляза той и напомни, че още в предизборната си кампания са обещали да не подкрепят правителство на ГЕРБ и уточни, че сега правят точно това. Речта му провокира отговор от Делян Добрев, който каза:

„Вие направихте самопризнания – само от вас, или от Асен Василев. Ако Николай Павлов е виновен за един милион на ден, значи и вие сте виновни. Моят съвет е да ги запазите за друго място. Аз вчера получих писмо от МВР за проверка, след която материалите са дадени на СГП. За вашите твърдения ние сме пуснали писмо в ГДБОП и ДАНС. Николай Павлов е свидетел срещу вас и затова го атакувате. И да ви кажа, ако Николай Павлов стане, вие ще лежите“.

Самият Павлов, кандидат за министър на енергетиката, заяви:

Кирил Петков и кръг от така наречени експерти спретнаха една лъжа, как аз съм ограничил азерския газ за да могат да влязат посредниците. Освободен беше и доц. Иван Иванов от КЕВР. Вкарването на посредниците беше невъзможно, ако ние бяхме там. Те заграбиха стотици милиони. Страх ги е, защото ще им търсят сметка. Около 1 млрд. има дългове Булгаргаз и милиони загуби, пазарът на природен газ беше разбит. Никой не иска слаб съюзник, Булгаргаз беше гръбнака на българската икономика. Ние спасихме договора от ръководството на Булгаргаз и един от министрите в залата, благодарение на кралския адвокат на Великобритания. На 4-и май вие дадохте дума, че газопроводът ще бъде построен - но той не беше, нито пък получаваме количествата на договорната цена“.

На свой ред, Кирил Петков отново застана на трибуната за отговор: „Точно на първото изказване на първия министър се видя, че миражът за независими министри е счупен. Ние знаехме, че това е поредният избор „кукли на конци на Борисов“, и го видяхме на практика“.

От ГЕРБ опитаха да привлекат като подкрепление служебния министър на енергетиката Росен Христов и премиера Гълъб Донев, които да потвърдят думите на Николай Павлов. „Ако някой твърди, че е „промяната“ и тази „промяна“, която изрича лъжи от парламентарната трибуна, ще се завръща, то е време да чуем истината“, каза Десислава Атанасова. „Премиерът в лицето на г-н Гълъб Донев, да вземе думата и от тази трибуна да каже вярно ли е това за стотиците милиони, ограбени от българския народ“, подкрепи я Делян Добрев. Водещият заседанието Йордан Цонев обаче отказа да уважи желанието им и напомни, че министрите имат право да вземат думата по всяко време – стига сами да пожелаят това. „Моля ви да не превръщате дебата за избор на правителство и министър-председател в съд“, скара се на ГЕРБ той.