Общество

Извозиха близо 100 украинци от Слънчев бряг в Сарафово

9445816 Първите украински бежанци пристигнаха в Сарафово. Снимка: БГНЕС

Държавата прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. До тази мярка се стигна, след като получилите временна закрила у нас  украинци не се възползваха от подкрепата  на институциите. 

 

Близо 100  украинци от три хотела в Слънчев бряг бяха извозени днес до военната  база в квартал Сарафово . Там започна изграждането на палаткови лагери, които ще изпълняват ролята на буферен център за временно пребиваване. Бежанците ще останат там временно, на територията на базата пропускателният режим за външни лица е ограничен.
Самите украинци , предимно жени и деца ,отказаха всякакъв коментар, след като още снощи стана ясно, че неодобрението им по повод преместването във вътрешността на страната предизвика напрежение.

 

За нас е важно все пак условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък престой докато хората бъдат пренасочени към други места. Бежанците, особено тези които са най уязвими всъщност приоритета би трябвало да бъде сега да се намерят хората които имат нужда от най-конкретни и специални нужди.  

Борис Чеширков, комуникационен експерт към комисариата на ООН

Сред тези хора са инвалиди, възрастни с тежки забоявания и родилки. А екипи на областната управа и на БЧК подготвят списъци с пребиваващите на територията деца и бебета, за които ще бъде осигурена храна.