Европа

ЕС одобри статута на кандидат за членство на Босна и Херцеговина

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Босна и Херцеговина е с голяма крачка по-близо до присъединяване към Европейския съюз, след като министрите по европейските въпроси на блока се съгласиха да препоръчат на страната да получи статут на кандидат-член.

Решението се очаква да бъде одобрено от лидерите на държавите членки на срещата на върха в четвъртък.

Това е силен сигнал за региона на Западните Балкани и беше приветствано от комисаря по разширяването на съюза Оливер Вархей.

Европа постига резултати! Днес постигнахме още един важен етап в политиката на разширяване. Съветът препоръча да се предостави статут на кандидат за членство на Босна и Херцеговина. Пътят към Европейския съюз е отворен! Имаме големи надежди и очаквания, че 14 ключови приоритета ще бъдат изпълнени в полза на гражданите.

Оливер Вархей, комисар на ЕС по въпросите на съседството и разширяването

Статутът на кандидат е до голяма степен символичен акт, който признава, че избраната държава е на път да започне дългия и сложен процес на присъединяване. Той не води автоматично до започване на преговори.

Но въпреки това представлява стимул за малката страна с 3,5 млн. жители, която подаде заявление за присъединяване през 2016 г. и получи одобрение от Европейската комисия през 2019 г. 

Босна, се присъедини към Сърбия, Албания, Северна Македония и Черна гора сред балканските държави, които са спечелили официален статут на кандидати. Косово работи за постигането на същата цел.

Но предоставянето на пълноправно членство може да отнеме много години.

Със сложните си вътрешни структури и мултиетническия си състав Босна и Херцеговина трябва да свърши много работа, за да постигне реформите, изисквани от Брюксел, за да стане член на клуба.