България

България получи отсрочка от петролното ембарго върху Русия

От Euronews България Euronews България
9444571 Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков потвърди, че България е получила отсрочка от петролното ембарго върху Русия до края на 2024 година.

На влизане в Европейския съвет той заяви:

"Това, което беше договорено вчера по обед, си остана като текст. Днес ще дойде общото заключение, което няма точни детайли по страни, но в реалните договорки, което ще дойде до два дни, България ще има отделен параграф, на който ще има дерогация специално за нас, до края на 2024 г. Дава ни възможност нашата рафинерия да бъде оправена, така че да може да работи на друг петрол, но реално ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация". 

 

Премиерът Кирил Петков увери, че кризата със зърното няма да засегне България, тъй като тя е негов голям износител. Той обаче уточни, че повишаването на цените ще се отрази и върху нас.

"Ние сме в една от най-добрите позиции в Европа, защото сме голям износител на зърно. Истината е, че повечето страни нямат този лукс. Тази година се очаква да имаме седем милиона тона, а нашата консумация е два. Така, че ние ще бъдем решение за глобалния въпрос и няма да има криза при нас. Проблемът, разбира се, откъде идва при на е, че тези стоки се търгуват на световните пазари, така че най-вероятно увеличаването на цената ще се увеличи и при нас като цена."

България може да бъде част от решението на блокираното зърно в Украйна, посочи министър-председателят.

"Те сега всички мислят за сини коридори – дали може да се изнесе от пристанищата. Но ако няма сини коридори, България е вариант за решаване и по тази стъпка и нашите европейски партньори ни благодарят, че сме готови. Реално пристанище Варна, както го обявих след (посещението в – б.р.) Украйна, може да бъде едно от решенията."