Спорт

Ивет Горанова със златен медал от турнир в Италия

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Ivet Goranova BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Олимпийската шампионка от Токио 2020 година Ивет Горанова спечели златен медал в категория до 61 килограма в дисциплината "кумите" в 30-о издание на международния турнир по карате "Венеция къп" в Италия.

Родната каратистка постигна шест победи по пътя си до първото място, като на финала надделя над Александра Шолохова от Украйна с 5:0.

Надпреварата е част от подготовката на Горанова за следващата година. Тя се завърна на международната сцена миналия месец след кратка почивка, като завоюва два златни медала в Букурещ. Основната цел на Ивет за 2023 г. остават Европейските игри, където тя ще защитава титлата си.

Страната ни се сдоби с още едно отличие от надпреварата, след като в категория до 55 кг. Ивана Каменова спечели бронз. Състезателката на карате клуб "Цанев" започна с три победи, след което загуби от Диана Шостак от Украйна. В спор за бронза Каменова победи с 2:1 Алмина Халилович от Босна и Херцеговина.

В класирането по медали на турнира България раздели деветата позиция с Босна и Херцеговина. Първи са домакините от Италия с 49 отличия - 19 златни, 10 сребърни и 20 бронзови.

 

Червените дяволи“ повишиха прогнозата си за очакваните приходи през 2022/2023 г.

Манчестър юнайтед" повиши прогнозата си за очакваните приходи през финансовата година 2022-23 на база на високата посещаемост през сезона. Това съобщиха от клуба в четвъртък.

Футболният клуб заяви, че очаква общи приходи в диапазона 590-610 млн. паунда през 2023 г., което е повече от предишната прогноза от 580-600 млн. паунда. Акциите на компанията поскъпнаха с 1 процент по време на разширената търговия.

Въпреки това компанията отчете по-голяма нетна загуба за първото тримесечие, засегната от отлагането на два мача от Висшата лига поради смъртта на кралица Елизабет, както и от времето на провеждане на световното първенство по футбол.

Нетната загуба на "Манчестър юнайтед" за трите месеца, приключили на 30 септември, възлиза на 26.5 млн. паунда, в сравнение със загуба от 15,5 млн. паунда година по-рано.

В края на ноември собствениците на клуба семейство Глейзър обявиха, че обмислят продажбата на "червените дяволи". Тогава те заявиха, че "проучват стратегически алтернативи". Американските бизнесмени придобиха собствеността на "Юнайтед" през 2005 г. за 790 милиона паунда.



Владимир Зографски записа точки на голямата шанца в Титизее-Нойщад

Владимир Зографски взе точки за Световната купа по ски скок в четвърти пореден старт, след като завърши на 30-о място в състезанието на голямата шанца в Титизее-Нойщад, Германия.

Победител стана словенецът Анже Ланишек, който за втори път тази година се качва на върха на почетната стълбичка.

Зографски влезе в състезанието с 49-и резултат от квалификацията и с известна доза късмет успя да се нареди 30-и след първия скок. Във втория той не успя да подобри постижението си, с което да се изкачи нагоре в класирането. Българинът събра 201,6 точки след скокове от 127,5 и 117 метра и ще вземе една точка за класирането за Световната купа, където вече има 17, които му отреждат 33-о място.

След първите пет старта лидер е Кубацки с 370 точки. Втори с 336 излезе Ланишек, а трети с 317 точки е австриецът Щефан Крафт. В неделя в Титизее-Нойщад ще се проведе още едно състезание от Световната купа по ски скок.



Портланд - Денвър 120:121: Джамал Мъри донесе успеха на Нъгетс с тройка в самия край на мача

Тройка  на Мъри в самия край на срещата донесе успеха на Денвър над Портланд със 121:120 като гост в пореден мач от редвония сезон на НБА на САЩ и Канада.

В герой за „буците“ се превърна Джамал Мъри. Гардът, който дълго време лекува контузия, показа на какво е способен, когато заби решителна тройка  секунда преди края на сирената. Той завърши с 21 точки, като добави пет борби и осем асистенции към статистиката си. Над всички за тима от Колорадо за пореден път бе Никола Йокич. Действащият двукратен носител на приза за Най-полезен играч в Лигата се размина на косъм с трипъл-дабъл, регистрирайки  33  точки, 10 борби и 9 асистенции. С 20 се отчете Аарън Гордън, а Брус Браун и Боунс Хайланд се отчетоха съответно с по 10 и 13 пункта.

За домакините най-резултатен бе Деймиън Лилард с 40 точки и 12 асистенции, но те не бяха достатъчни за успех на Блейзърс. С 21 пункта се отчете Юсуф Нуркич, а 18 и 12 съответно добавиха Джереми Грант и Джош Харт.

В класирането на Западната конференция Денвър е четвърти с баланс 15-10, докато Портланд е осми с 13-12



Торонто - Лос Анджелис 5:0: Мичъл Марнър постави нов клубен рекорд, отбелязвайки точки в 21 поредни срещи за кленовите листа

Торонто Мейпъл Лийфс победи Лос Анджелис Кингс с 5:0 в редовния сезон на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), а Мич Марнър се разписа във втората третина и направи нов клубен рекорд за 13-кратните шампиони с точки в 21 поредни мача.

Марнър вкара четвъртата шайба във вратата на Кингс и записа 11-и гол за сезона. Той е едва десетият хокеист в последните 35 години, който е в серия от 21 или повече мача с точки. В тази поредица дясното крило от Канада има десет попадения и 16 асистенции.

Остин Матюс, Пиер Енгвал, Давид Кампф и Уилям Нюландер също бяха точни за Лийфс, а Иля Самсонов направи 29 спасявания за първия си шътаут с отбора и седми в кариерата. Така Торонто спечели седми мач от последните си осем и остана на три точки зад лидера в Атлантическата дивизия Бостън Брюинс. 

Лос Анджелис пък е трети в Тихоокеанската дивизия със седем пункта зад Вегас Голдън Найтс, след като загуби за седми път в последните си десет двубоя.