Икономика

Бизнесът подкрепи повечето антикризисни мерки на правителството

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9444095 На тристранката присъстваха Асен Василев, Георги Гьоков, Стела Балтова, Васил Велев, Димитър Манолов и др. Снимка: БГНЕС

Голяма част от мерките бяха подкрепени и от работодателите, и от синдикати. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг в МС, след като партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъдиха  предложените от правителството антикризисни мерки.
Синдикати, работодатели и правителство обсъдиха пакета, който трябва да влезе в сила с актуализацията на бюджета от 1 юли. Сред мерките са компенсации от 25 ст. за литър гориво за потребителите, намаляване на ДДС на парното от 20 на 9 процента, както и нулево ДДС за хляба. На съвета е обсъдена и новата формула за пенсиите. 

 

От КНСБ заявиха, че подкрепят част от мерките, а към друга част от тях са резервирани по отношение на крайния ефект.

 

Според нас ефектът за бюджета би могъл да е и повече на фона на очакваните приходи и по-високия БВП заради инфлацията. Според нас няма мерки в подкрепа на домакинствата и техните доходи. Настояваме минималната заплата да стане на 760 лева, за ръст на доходите в бюджетната сфера. Настояваме за общ спад на ДДС на 15%.

Любослав Костов, КНСБ

Според него няма да има ефект от нулевото ДДС на цената на хляба. „Не сме против почти 1,5 милиарда българското правителство да похарчи в подкрепа на адекватността на пенсиите. Но има и неща, които ни притесняват. Не приемаме за разумна крачка вкарването на антиковид добавките в основния размер на пенсията. Трябва да се обсъди и въпросът с новите пенсионери, които няма да ги получават”, казаха още от синдиката.

 

Ние смятаме, че има два проблема. Единият е високата инфлация, която в страната ни е приблизително два пъти по-висока от средноевропейската. Този проблем за момента не е достатъчно добре адресиран. Според това, как ще бъде адресиран в следващите дни, ще решим дали да подкрепим, или не пакета. Недокомпенсирането на предприятията ги прави не достатъчно конкурентноспособни. Това е вторият не достатъчно добре адресиран проблем.

Васил Велев, председател на АИКБ

Високата инфлация обезценява доходите и спестяванията на хората и предприятията, обясни Велев. „Не подкрепяме увеличаването на ДДС на 20% за туризма, пивоварите и винопроизводството”, заяви още Велев. „Не смятаме, че правилно са адресирани мерките за подкрепа заради скъпите горива. Би следвало да се подкрепят онези, които не могат да си го позволят. Оставаме също в очакване за компенсиране на цените на електроенергията и действия, които ще доведат до това да имаме конкурентна цена на природния газ”, коментира Велев.