Политика

Срещата Габровски-Нинова продължи 6 минути

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Едва 6 минути продължи срещата на кандидата за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски и парламентарната група на БСП. Социалистите спазиха обещанието си и се отзоваха на поканата за разговор по създаването на кабинет, само за да откажат.

„Тук сме от уважение към вас. Приемете го, но ние няма да подкрепим правителство, защото то ще е правителство на ГЕРБ“, каза в началото Корнелия Нинова. И добави: „Това е нашето отношение към вашата оферта“.

Проф. Габровски направи опит да влезе в разговор по същество за приоритетите си, но успя само набързо да ги изреди. Сред тях – избягване на предсрочни избори с цел спасяване на средствата по плана за възстановяване, приемане в Шенген и членство в Еврозоната, антикорупционно законодателство.

„В тези времена на несигурност мисля, че България има нужда от малко повече стабилност и да спре да кърви финансово. Нови предсрочни избори няма да доведат до нищо добро, а само ще задълбочат кризата и ще рефлектират върху цялото общество. Особено върху тези, които са най-слабо защитени", каза проф. Габровски.

„Уважавам вашата амбиция. Отново казваме, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ“, повтори Нинова. Тя се съгласи, че ситуацията в страната е тревожна. Но не и че възможностите след първия мандат са по-песимистични.

С това срещата приключи. Предстои още една, на която проф. Габровски е поканил „Български възход“. Срещите с останалите парламентарни групи са утре.