Политика

Европейската банка ще ни помага да усвоим 6.3 млрд. евро

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Меморандум Вицепремиерът Асен Василев и президентът на ЕВРБ Одил Рено-Басо подписаха меморандум в присъствието на премиера Кирил Петков.

Меморандум за разбирателство подписаха вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо.
С него банката ще подпомогне правителството ни в провеждането на структурни реформи и в реализацията на проекти, финансирани от фондове на ЕС през програмния период 2021-2027 г.

 

ЕБВР ще окаже подкрепа и за проекти в енергийния сектор в българския План за възстановяване и устойчивост. Той включва 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства от ЕС. В него са заложени проекти и реформи в ключови области като здравеопазване, образование, транспортна свързаност, енергетика, дигитализация и бизнес среда.
По време на подписването премиерът Кирил Петков подчерта, че България има един много добър работещ План за възстановяване и устойчивост, чрез който ще бъде подпомогнато провеждането на редица реформи в страната.