Euronews Primetime

ЕК предлага нов пакет от санкции срещу Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейската комисия предлага нов пакет от санкции срещу стотици юридически и физически лица от Русия, обяви председателят Урсула фон дер Лайен. Причината е продължаващата война в Украйна.

Брюксел предвижда санкции срещу три руски банки, включително пълна забрана на трансакциите на Регионалната банка за развитие. Предлагат се и ограничения, свързани с излъчването на 4 руски телевизии, инвестициите в минното дело и износа на електроника.

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, заяви, че целта на новите мерки е да се засили натискът върху Русия.

 

Предлагаме да добавим още близо 200 физически и юридически лица към нашия списък със санкционирани. Това включва руските въоръжени сили, както и отделни офицери, компании от отбранителната индустрия, а също така и членове на Държавната дума и Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Предложението трябва да бъде разгледано и прието единодушно от 27-те страни членки на Европейския съюз. Последният 8-и пакет беше одобрен през октомври и включваше ограничения, свързани с търговията със стомана и ценови таван на руския суров петрол, превозван по море.