Свят

Джеймс Камерън най-после пусна на екран „Аватар: Природата на водата“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Avatar The Way Of Water World Jourdan Dunn AP Снимка: AP

Почти 13 години след излизането на „Аватар“, Джеймс Камерън най-после пусна на екран дългоочакваното му продължение – „Аватар: Природата на водата“.

Сам Уортингтън, Зоуи Салдана и Сигорни Уийвър минаха по синия килим на площад Лестър в Лондон, заедно с нови звезди като Кейт Уинслет.

Пуснат през 2009 г., „Аватар“ спечели 2.8 милиарда долара в световния боксофис и държеше рекорда за най-касов филм на всички времена в продължение на 10 години.

Снимките на продължението започнаха още през 2017 г. – едно дълго пътуване, което Камерън признава, понякога го е карало да се съмнява, че филмът някога ще бъде завършен.

Имаше моменти, когато не мислехме, че някога ще стоим тук. Точно така. Когато пандемията удари, ни затвориха за 6 месеца. И дори, когато се върнахме на работа, не знаехме дали ще отворят киносалоните. Беше страшно време, когато започнахме снимките преди 5 години. Така че продукцията преодоля целия този период. Но ето ни тук. Зрителите се връщат, кината са пълни отново. Билетите за първите няколко седмици са разпродадени. Чувството е на възраждане.

Джеймс Камерън, режисьор

Тричасовият „Аватар: Природата на водата“ продължава историята на Нави, раса от извънземни хуманоиди, нападнати от хора.

Уортингтън и Салдана отново влизат в ролите на Джейк Съли и Нейтири, които сега търсят убежище при обитаващия рифовете клан Меткайна.

Не правим копие на първия филм. Искахме да напреднем не само в технологиите, но и в развитието на този свят. Можем да видим повече от Пандора, разказваме историята на семейството на Джейк. Това е филм за семейството и защитата му.

Сам Уортингтън, актьор, в ролята на Джейк

Камерън дава роля и на неговата добра позната Кейт Уинслет. Тя е Ронал, членка на клана Меткайна. Първо нейно сътрудничество с режисьора след "Титаник" от 1997 г.

Сигорни Уийвър, който в първия филм играеше учен - д-р Грейс Огъстин, сега влиза в ролята на дете - дъщерята на Джейк и Нейтири – Кири.

Третият филм е вече в период на постпродукция, а са започнали и снимките на четвърти.

„Аватар: Природата на водата“ излиза на голям екран в Обединеното кралство, САЩ и в България на 16 декември.