Политика

Борисов атакува: Има нова коалиция "Лукойл". ПП: Видя се кой ги остави да не плащат данъци (ДОПЪЛНЕНА)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Boyko Borisov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

"Днес следобед наблюдавах нова коалиция - „Лукойл”. В Комисията по енергетиката, коалицията „Лукойл” - партията на Промяната, БСП, „Възраждане” и „Български възход”, не подкрепиха да връщаме един лев на българските потребители от обикновената нафта и бензина A95. Четирите проруски партии продължават да искат да изтичат 4 млрд. долара през Газпром и неговите дъщерни фирми за войната в Украйна и тази агресия." Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Надявам се в зала да се преодолеят тези пречки. Благодаря на „Да, България“ и ДПС. За пореден път евроатлантическите партии се откроиха, от една страна ГЕРБ- СДС, „Да, България“ и ДПС, от друга страна партиите на „Лукойл“, вече една година милиарди изтичат от България в посока на тези компании“, добави Борисов.

„Надявам се Петков да види Сабрутев как е гласувал в енергийната комисия и се надявам, че ПП ще подкрепят в пленарна зала“, каза още той.

„Проф Габровски има всички права да си търси партиите. Съдействаме му административно, но иначе е упълномощен да направи всичко възможно да направи правителство“, заяви лидерът на ГЕРБ по отношение на преговорите за правителство.

Той коментира и темата „Шенген“.

„Страхът, че през България може да се върне Балканския път, е причината за отхвърлянето от Шенген. Не искам да политизирам, но последният месец, когато е слаба границата, първо уволниха хората които работиха с нас, Рашков назначи други“, каза Борисов.

 

След брифинга от пресцентъра на "Продължаваме промяната" изпратиха отговор:

"Видя се кой остави Лукойл години наред да не плаща данъци в България. И кой отдаде на концесия нефтеното пристанището в Росенец на цената на два магазина в мола.

Първа „Продължаваме промяната“ внесе проект на решение на проблема с високите цени на горивата. Нашето предложение дава възможност да се възползваме от дерогацията, която кабинетът „Петков“ договори. Тя забранява износа на горива, произведени от руски суров петрол, за да може ценовото предимство на горивата да остава тук в България, за българските потребители, както и събраните допълнителни приходи от данъци и свръхпечалбите да се връщат при потребителите под формата на компенсации."

 

Днес икономическата комисия прие на първо четене законопроект за държавен надзор на "Лукойл Нефтохим". Законопроектът беше гласуван с цел защита на националната сигурност при извънредни обстоятелства като прекъсване на доставките или спиране на производството. Проектопредложението предвижда надзор над целия сектор "Петрол и петролни продукти" . Министърът на икономиката Никола Стоянов подкрепи предложението. Законопроектът бе приет с уговорката за промени до второто гласуване в комисията.