Политика

Стачкуващите в МВнР се оплакаха от оказан натиск

От Euronews България Euronews България
Stachka Mvnr Снимка: ПОДСДС

Служители от МВнР са се оплакали, че преките ръководители им оказват натиск заради ефективните стачни действия, които продължават вече четвърти ден. Сигнали за това са постъпили в Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба /ПОДСДС/, съобщиха оттам.

Това води до увеличаване на страха у служителите и до повишено напрежение между стачкуващи и нестачкуващи, казват от ПОДСДС.

На проведена среща с министъра на външните работи г-н Николай Милков на 02.12.2022 г. бе поет ангажимент от негова страна, че за служителите на МВнР няма да има последствия от упражняване на законното им право на стачка. Въпреки това, твърди се, че има директен и индиректен натиск върху служителите, идващ от по-ниските ръководни нива в министерството. 

Изглежда дирекция „Човешки ресурси и административно обслужване“ на МВнР не разполага с ефективен инструмент за установяване на стачкуващите служители, поради което се прибягва до различни методи, възприемани като форма на индиректен натиск спрямо стачкуващите, продължават от ПОДСДС.

Към момента в МВнР се провеждат конкурси за назначаване на нови служители. От ПОДСДС изразяват безпокойство, че провеждането им в период на стачка противоречи на разпоредбите на Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Ефективните стачни действия в МВнР продължават до намирането на решения по поставените искания. Предстои включването в ефективната стачка на служителите от задграничните представителства на министерството.

Недоволството във Външно министерство е най-вече заради прекомерно ниските възнаграждения на служителите там. Освен това те протестират и срещу трупани с години проблеми и настояват за тяхното решение.