България

Актьорите от Младежки театър "Николай Бинев" на протест

От Euronews България Euronews България
Final Rx3a9i.00 05 11 03.Still006 Стоп кадър Euronews

На мирен протест, с искане да спасят част от помещенията си, излизат актьорите от Младежки театър "Николай Бинев" в София. Спорният терен от близо 400 квадрата е собственост на театъра, но към момента не се ползва. 

Припомняме, че преди няколко месеца Комисията за енергийно и водно регулиране, която се помещава в същата сграда, е поискала да ползва теренът за офиси. Актьорите настояват Министерството на културата да издаде писмено становище, че помещението не е с отпаднала необходимост. Ръководството на театъра има намерение да изгради там сцена за куклен театър и да даде шанс на млади куклени артисти.

В петък министърът на културата Атанас Атанасов заяви, че застава зад актьорите, но не разбира защо избират протест, вместо диалог. 

"Тези от хората, които искат да ни защитят, да заповядат на 30-ти май от 10:30. Ние ще бъдем тихо и мирно тук отпред. Да покажем, че не сме безгласни букви, да покажем че не сме риби в аквариум, които просто мълчат и чакат някой да реши тяхното бъдеще просто ей така". Това заяви Ярослава Павлова – актриса в Младежки театър „Николай Бинев“ 

"Апелирам към всички колеги от други театри, от други и други културни институти да ни подкрепят, защото тази битка, наречен наш протест, той не е само наш, той е за целостта и собствеността на всички театри. Защото настоящата ситуация би могла да създаде прецедент, а всеки прецедент никога не е последен, категоричен е Делян Тодоров – зам. Директор на Младежки театър „Николай Бинев“