Общество

Новата детска болница стигна до задънена улица

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Журналист

Строежът на Национална детска болница няма да започне, докато не се направи анализ за нуждите на бъдещото лечебно заведение. Това стана ясно по време на дискусия в Народното събрание с участието на медици, представители от Здравното министерство и неправителствените организации. На този етап не може да се даде срок на изпълнение, защото без анализ не може да се изготви задание за строеж.

В началото на ноември служебното правителство определи терен за построяване на болницата в столичния квартал Горна баня. С решение на кабинета бъдещото лечебно заведение беше определено за обект от национално значение, което дава възможност процедурите да се проведат в по-кратки срокове. Малко след това Столичният общински съвет прехвърли правото на собственост на част от терена на държавата.

Сега обаче от Здравното министерство заявиха, че няма готовност да започне анализ. Оттам се канят да почерпят от опита на болницата в Бургас, която вече води своя статистика.

„Причините за забавяне на Детската болница са политически. Странно е Здравното министерство да използва данни от болницата в Бургас. По-добре е да проучим как се правят тези проучвания в Европейските държави“, препоръча Боряна Аврамова от ИСУЛ.

Проучването е за обмяна на практики. Ще вземем предвид и предложенията на неправителствените организации, увери здравният експерт и съветник на министъра Аркади Шарков.

Анализът трябва да бъде прогноза за тенденциите в следващите години, обясни и депутатът от ДБ Кремена Кунева, по чиято инициатива се проведе срещата.

Адвокат Мария Петрова уточни, че никой не може да даде срокове за изпълнение без въпросния анализ. „Липсват сурови данни, а това, което МЗ опитва да вмени на неправителствените организации и за което се харчи държавен ресурс, е несправедливо“, каза тя.

Че анализ е нужен се съгласи и Рада Маркова от Българска педиатрична асоциация. Според нея това е едно от малкото неща, които ще се предприемат.

„Целта на болницата не трябва да е хоспитализация, а да се мисли в посока да се намали болничното лечение“, добави Маркова. И даде статистика, според която в България хоспитализациите при децата са 35-40 %, а в Европа този процент е между 3 и 5.

До края на другата седмица всички, които стоят зад проекта за Национална детска болница, трябва да внесат предложенията си какво да съдържа анализа за нуждите, спрямо които да се построи лечебното заведение, решиха участниците в срещата. Докладът ще бъде внесен в Здравното министерство, а след това и в ресорната парламентарна комисия.