Свят

ООН иска рекордно финансиране за помощ на нуждаещите се

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

По-голяма нужда от всякога... ООН призова за рекордно ниво на финансиране за справяне с глобалните кризи, тъй като войната в Украйна, извънредната ситуация с климата и продължаващата пандемия от COVID взимат своите жертви. Организацията заяви, че предоставянето на помощ на нуждаещите се през 2023 г ще струва почти 50 милиарда евро.

Нуждите растат, защото бяхме поразени от войната в Украйна, от COVID, от климата и се страхувам, че 2023 година ще доведе ускоряване на тези тенденции. Посочваме в нашия доклад, че се надяваме 2023-та да бъде година на солидарност, точно както 2022-ра беше година на страдание.

Мартин Грифитс, координатор за спешната помощ на ООН

Конфликтите, особено в Украйна, имат тежко глобално въздействие. Войната разсели милиони хора извън и вътре в Украйна.

Предоставихме помощ за 13.6 милиона долара в Украйна и, разбира се, с идването на зимата нуждите ще се увеличават. Нашият предложен бюджет за Украйна през следващата година – най-високият в списъка – е 5.1 милиарда долара за Украйна и региона.

Мартин Грифитс, координатор за спешната помощ на ООН

Войната в Украйна изостри недостига на храна в развиващите се страни. ООН казва, че тази и други припокриващи се кризи са принудили света да се справя с „най-голямата глобална продоволствена криза в съвременната история“.