Свят

„Дни на България“ в канадските градове Варна и Шипка

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Инициативата „Дни на България“ възникна спонтанно, но все повече набира скорост, благодарение на българската общност в Канада и всички наши канадски приятели, които се включват в нея.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Велислава Панова, която е генерален консул на България в Торонто, Канада.

Тя обясни, че инициативата се е зародила след откриването на два града в провинция Онтарио – град Шипка и град Варна. В „Дните на България“ се избира един български град, който да бъде представен пред местното население, изпълняват се традиционни български фолклорни песни и танци.

Това, което най-много харесва на канадците в България и първото нещо, което най-много ги впечатлява е древната ни история, посочи Панова.


Специално за Euronews Bulgaria генералният ни консул в Торонто съобщи, че в края на януари ще бъдат организирани „Дни на България“ в град Плевна, провинция Онтарио, който е кръстен на битката при Плевен (1877 г.), като от генералното консулство вече са се свързали с местната управа.

„Много искат да разберат повече за България, защото знаят, че киселото мляко, което ядат всеки ден, произлиза от България, но не знаят нищо повече“, каза още Панова.

Според официални данни в Канада живеят около 100 хил. българи.

Генералното консулство на България в Канада подкрепя протеста на  служителите на Министерството на външните работи, стана ясно още от думите на Панова.

Дипломатите ни настояват за вдигане на заплатите, индексиране на командировъчните и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Вижте целия разговор във видеото.