Европа

След писмата-бомби: Испания вдигна нивото на сигурността в обществените сгради

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Испания вдигна нивото на сигурност в правителствените сгради и посолствата след откриването на шест писма-бомби и запалителни устройства през последната седмица. Едно от тях избухна в посолството на Украйна в Мадрид в сряда и рани един служител, а друго беше открито в посолството на САЩ в четвъртък.

Първото писмо било получено в офиса на премиера Педро Санчес още на 24 ноември. Другите взривни устройства са изпратени и до министерството на отбраната, оръжейна компания в Сарагоса, която произвежда ракетни системи, каквито се изнасят за Украйна, и военна база близо до испанската столица.

Испанският държавен секретар по сигурността каза, че първоначалният анализ предполага, че пакетите са изпратени от Испания. Колетите са били адресирани до ръководителите на институциите, до които са били пуснати. Те съдържали запалим прах и жица, което би генерирало възпламеняване.

Това са пликове със сходни характеристики - кафяви на цвят. По отношение на произхода им трябва да повторя, че сме на ранен етап от разследването. Но трябва да уточня, че има признаци, които сочат, че произходът е от Испания. Трябва да бъдем предпазливи по отношение на това, което правим.

Рафаел Перес, държавен секретар по сигурността на Испания

Три от тях са били взривени от силите за сигурност с контролиран взрив, а едно е било запазено непокътнато за целите на разследването. Властите са взели пръстови отпечатъци и ДНК проби от плика, за да идентифицират подателя. Трябва да се прояви максимална предпазливост и дискретност, заяви военният министър.

"Нека едно нещо да е напълно ясно. Нито един от тези пакети, нито какъвто и да е друг насилствен акт няма да промени ясната и твърда подкрепа, която Испания и другите страни от НАТО и ЕС имат за Украйна, защото тя защитава справедлива кауза", каза Маргарита Роблес.

До момента полицията все още не е установила кой е отговорен за пакетите бомби. Властите не изключват възможността пратките да са свързани с войната в Украйна и разглеждат случаите като терористични атаки.

Украинският посланик в Испания Сергей Погорелцев изрази подозрения, че Русия стои зад писмото бомба, пратено до украинското посолство в Мадрид

Засилена е сигурността на обществените сгради. Сега се затягат мерките и за охрана на посолствата, чиято сигурност вече беше подсилена след началото на руската инвазия в Украйна през февруари.