България

Правителството отпусна близо 180 млн. лева в рамките на едно заседание

От Euronews България Euronews България
MS BGNES Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна близо 180 млн. лева в рамките на едно заседание.

Кабинетът одобри допълнителен трансфер в размер на 102 000 000 лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 година, съобщиха от правителствения пресцентър. Със средствата ще се възстановят извършените от Националния осигурителен институт разходи за изплатените през първите шест месеца на 2022 г. разлики между дохода от пенсии и добавки от декември 2021 г., и дохода от пенсии и добавки през януари 2022 г.

16 894 846 лв. пък бяха отпуснати от правителството по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“. С тях ще бъдат изплатени обезщетения за педагогически специалисти и персонал в системата на образованието. Освен това, 11 178 364 лв. за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната, одобри правителството. Средствата са по Програмата на Министерство на образованието и науката, която има за цел да подобри материалната база в образователните институции. Финансовата подкрепа ще бъде разпределена между 33 общини. В някои образователни институции ще се извършват основни ремонти, с които да се подобрят условията за отглеждане и обучение на децата и учениците, а в други ще се строят изцяло нови сгради за детски градини или се изграждат учебни корпуси.

Допълнително, кабинетът отпусна и 44 млн. лева за закупуване на училищни автобуси. Към момента в МОН са постъпили заявки за 689 училищни автобуса. В исканията като належащи причини се посочват остарелите и амортизирани автобуси, лошото им техническо състояние и честите повреди. Припомняме, че с предвидените в бюджета за 2022 година 10 000 000 лв. за училищни рейсове бяха закупени 34 броя.

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи/трансфери от резерва по чл. 1, ал. 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. С Постановлението се одобряват 2 779 841 лева за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия, възстановяване на непредвидени разходи за провеждане на спасителни и аварийно-възстановителни работи, преодоляване на последиците от бедствия.