Свят

Новият US посланик: Ще помогна България да намали зависимостта си от Русия

От Euronews България Euronews България
Kenneth Merten Бъдещият посланик на САЩ в България Кенет Мъртън по време на мисията си в Хаити. Снимка: Посолство на САЩ в Хаити

Енергийните проблеми са на предна позиция при работата с България. Работили сме с българите да намерим начини, при които те да намалят това. Мисля, че трябва да работим тясно свързани с другите европейски колеги от ЕК и ЕС и да видим какви механизми можем да предложим на българския народ, за да се развали тази зависимост.

Това заяви бъдещият посланик на САЩ в България Кенет Мъртън, който идва да замени Херо Мустафа след изтичането на нейния мандат. Мъртън бе изслушан от Комисията по външни отношения към Сената, където представи приоритетите си у нас за следващите 3 години, съобщи „24 часа“.

Коментарът му по отношение на енергийната зависимост от Русия бе направен в отговор на въпрос, зададен от сенатор Крис ван Холън – за това, че България продължава да преработва и настоява да изнася руски петрол, както и за продължаващите отношение на страната ни с „Лукойл“.

Според ван Холън срещу изнасянето на руски петрол трябва да има общ фронт, а с поведението си България се явява нарушител на този фронт и санкциите срещу Русия.

„Може би ще отнеме още време, но със сигурност ще вложа усилия да работя по това“, отговаря му бъдещият посланик Мъртън. Той обяснява, че България вече е предприела стъпки за енергийна диверсификация, особено енергични след спирането на руските доставки от природен газ. Отбелязва и като голямо постижение завършването на интерконектора с Гърция. И потвърждава, че САЩ работи с българските власти върху още по-голяма диверсификация на енергийните източници – включително и по отношение на ядрената енергетика.

Войната на Русия срещу Украйна прави координацията ни с България по-важна от всякога.

По време на изслушването Кенет Мъртън хвали страната ни като лоялен член на НАТО и споменава участието на български контингенти в Ирак и Афганистан, включително дадените човешки жертви там.

„България е приела е над 145 хиляди бежанци от Украйна, напълно подкрепи санкциите срещу Русия и през ноември парламентът гласува за военна помощ на Украйна“, показва познания върху последните събития у нас дипломатът.

Той обещава САЩ да продължи съвместната работа с българските военноморски сили, за да бъде защитено Черно море в контекста на войната и да не пострада търговското корабоплаване.

Мъртън е бивш посланик на САЩ в Хърватия и Хаити. Смятан е за висш дипломат от ранг „кариерен министър“ и е изпълнявал ролята на зам.-изпълнителен секретар в Държавния департамент.