Европа

Фокусът на военните действия в Украйна се измества към стратегически полуостров на юг

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Знаци на разрушение са видни в района на Николаев в Южна Украйна..., но след отвоюването на Херсон от руснаците, силите на Киев продължават офанзивата си.

Сега на прицел е стратегическият Кинбурнски полуостров, който излиза от южния бряг на Днепър. Ако бъде превзет, това вероятно ще позволи на украинските сили да изпреварят противника. Но първо трябва да бъдат разчистени мините в района.

 

Претърсихме два хектара и открихме 50 мини. 10 от тях се виждаха.

Валин – армейски инженер

По-нататък, в района на източен Донецк, украински войници използват реактивна система за залпов огън, прицелвайки се в руските линии за доставки.

 

Придвижваме се, заемаме позиция, разгръщаме установката, прицелваме се и стреляме. След това прибираме всичко и се изтегляме от мястото.

Дмитро – украински войник

Руското военно министерство твърди, че неговите войски са ударили оръжеен склад на противника в Запорожие, както и за ликвидирането на десетки украински войници в района на Донецк, в Харков и в Херсон.

Въпреки загубите и тежкия артилерийски огън, украинските сили са твърдо решени да удържат позициите си и да продължат настъплението.